Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 06.07.2015. 08:43

Javni poziv poslodavcima da se prijave za učešće u Programu obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca

Izvor: Akta.ba, 06.07.2015.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

KANTON SARAJEVO

 

Javna ustanova “Služba za zapošljavanje

Kantona Sarajevo” - Sarajevo

S A R A J E V O

 

Javna ustanova «Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo» - Sarajevo, u skladu sa članom 9. stav 2. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo («Službene novine Kantona Sarajevo», br. 4/04, 29/09 i 18/13), te Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2015.godini sa načinom i kriterijima za realizaciju broj:02-05-18376-40.1/15 od 22.06.2015 godine, sa načinom i kriterijima za realizaciju, o b j a v l j u j e:

 

JAVNI POZIV POSLODAVCIMA

DA SE PRIJAVE ZA UČEŠĆE U PROGRAMU OBUKE,

PREKVALIFIKACIJE I DOKVALIFIKACIJE NEZAPOSLENIH OSOBA ZA

POZNATOG POSLODAVCA

 

I

U cilju realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2015.godini sa načinom i kriterijima za realizaciju, Javna ustanova «Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo» Sarajevo, poziva poslodavce sa područja Kantona Sarajevo da se prijave za učešće u Programu obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba.

Cilj ovog programa je obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija nezaposlenih osoba sa područja Kantona Sarajevo, za poznatog poslodavca.

 

II

U smislu ovog programa:

- Obuka je sticanje znanja i vještina za obavljanje složenijih poslova koji su srodni osnovnom zanimanju nezaposlene osobei;

- Dokvalifikacija je stručno osposobljavanje u cilju postizanja većeg stepena znanja i vještina u okviru postojećeg zanimanja;

- Prekvalifikacija je obrazovanje u kojem nezaposlena osoba stiče znanja i vještine za drugo zanimanje u odnosu na postojeće;

Dužina trajanja obuke,dokvalifikacije i prekvalifikacije je maksimalno 6 mjeseci i može se realizovati :

- u ustanovama,centrima za obuku ili drugim organizacijama koje su registrirane za ovu vrstu djelatnosti

- kod poslodavca po internom programu

- kombinovano

Ukoliko se obuka, dokvalifikacija ili prekvalifikacija vrši kod poslodavca ili kombinovano, poslodavci su dužni,o svom trošku, polaznike osigurati za slučaj povrede na radu i profesionalnog oboljenja u skladu sa važećim propisima.

 

III

Planirana sredstva za realizaciju ovog programa iznose 196.600,00 KM i istim će biti obuhvaćeno najmanje 131 nezaposlena osoba, prijavljena na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

U cilju provođenja ovog programa Služba će poslodavcima korisnicima ovog programa za novo zapošljavanje, finansirati troškove obuke, dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba u maksimalnom iznosu od 1500 KM po osobi, a uz obavezu poslodavca da osobe čije se obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije finansiraju, po okončanju iste, zaposli na period od najmanje 6 mjeseci.

Ako su troškovi obuke, prekvalifikacije/dokvalifikacije veći od 1500 KM, isti padaju na teret poslodavca.

 

IV

Poslodavci koji žele učestvovati u ovom programu dužni su u orginalu ili ovjerenoj fotokopiji priložiti:

- podnijeti aplikaciju u roku predviĊenom u javnom pozivu (aplikacija se može preuzeti na protokolu Službe u Ulici Đoke Mazalića 3 ili sa web stranice www.juszzks.com.ba),

- Rješenje o registraciji sa identifikacionim brojem,

- Uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa ne starije od 30 dana od dana podnošenja aplikacije sa listingom o trenutnom broju radnika,

- Plan i program obuke, dokvalifikacije/prekvalifikacije ovlaštene ustanove, centra za obuku ili druge organizacije koje su registrovane za ovu vrstu djelatnosti ili poslodavca ako se obuka izvodi kod poslodavca,

- Predračun troškova izvođača obuke, dokvlaifikacija/prekvalifikacija,

- Elaborat o opravdanosti zahtjeva za obuku, dokvalifikaciju/prekvalifikaciju,

- Izjavu ovjerenu kod općinskog organa da su saglasni da rezultati javnog poziva budu objavljeni na web stranici JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" – Sarajevo.

 

V

Služba će plaćanje obaveza po ovom programu vršiti direktno izvođaču obuke,dokvalifikacije i prekvalifikacije nakon završetka iste i dostavljanja dokaza da su polaznici završili obuku, dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju, fakture za plaćanje i izvještaja o provedenoj obuci od strane izvođača obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije.

Kao instrument obezbjeĊenja srestava u slučaju da poslodavci ne ispoštuju ugovorom preuzete obaveze za iznose do 8.800,00 KM uzimat će se bjanko mjenica, a za iznose preko 8.800,00 KM, poslodavci su dužni da obezbijede garanciju banke. Povrat sredstava vrišit će se srazmjerno neizvršenju ugovorenih obaveza i biće preciziran u ugovorima o finansiranju za svakog pojedinca pojedinačno.

 

VI

Poslodavci koji ne izmiruju redovno obaveze uplate javnih prihoda, ne mogu učestvovati u ovom programu, osim u slučaju kad poslodavac ima potpisan ugovor sa Poreskom upravom o uplati duga na rate.

Poslodavci i fizičke osobe koje su koristile kreditna sredstva Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe i ministarstava u Vladi Kantona Sarajevo, a nisu ispoštovali obaveze u skladu sa zaključenim ugovorima (nisu primili radnike ili ne vraćaju redovno anuitete) ne mogu učestvovati u ovom programu.

Takođe poslodavci koji su koristili sredstva za sufinansiranje zapošljavanja po bilo kojem programu u prethodne tri godine, a nisu zadržali minimalno 50% sufinansiranih osoba u stalnom radnom odnosu, ne mogu učestvovati u ovom programu.

Poslodavci korisnici ovog programa dužni su u radnom odnosu zadržati postojeći broj radnika koji su imali u momentu podnošenja zahtjeva, osim u slučajevima odlazaka u penziju postojećih radnika.

 

VII

Javna ustanova «Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo» - Sarajevo će sa poslodavcima koji budu obuhvaćeni Programom zaključiti ugovore kojima će biti regulisana sva prava i obaveze ugovornih strana, u skladu sa Programom.

 

VIII

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana posljednjeg objavljivanja. Nepotpuni i neblagovremeni zahtjevi neće se uzeti u razmatranje.

 

IX

Zahtjevi, sa potrebnom dokumentacijom, podnose se neposredno ili preporučeno putem pošte Javnoj ustanovi «Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo» - Sarajevo, Ulica Đoke Mazalića broj 3, sa napomenom: «Za Program obuke, prekvalifikacije/dokvalifikacije».

Dodatne informacije mogu se dobiti u Odjeljenju za poslove podsticanja u zapošljavanju, kancelarija broj 15 i na broj telefona 033/ 569-100.

 

 

ZAHTJEV ZA UČEŠĆE U PROGRAMU OBUKE, DOKVALIFIKACIJE/PREKVALIFIKACIJE  NEZAPOSLENIH OSOBA ZA POZNATOG POSLODAVCA

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: