Pola miliona KM za proizvodnju solarne energije na mostarskoj bolnici

03.02.2017. 12:18 / Izvor: Avaz.ba
Pola miliona KM za proizvodnju solarne energije na mostarskoj bolnici

Češki ambasador u BiH Jakub Skalnik na jučer kazao je da je riječ o najvećem projektu koji se u ovom trenutku realizira u BiH.

U Kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić" odbrojavaju dane do puštanja u šestomjesečni probni rad i fazu testiranja sistema od 104 solarna kolektora pomoću kojih će ova zdravstvena ustanova dobiti toplu vodu.

Riječ je o projektu "Solarna energija za bolnicu Dr. Safet Mujić", koji je sa 500,000 KM finansirala vlada Češke putem Češke razvojne agencije, a čija je realizacija povjerena kompaniji "Aqua-Gas" iz Brna.

Češki ambasador u BiH Jakub Skalnik na jučerašnjoj pres konfereneniji kazao je da je riječ o najvećem projektu koji se u ovom trenutku realizira u BiH koja je, kako je istakao, prioritetna zemlja za Češku u pogledu razvojne pomoći i u kojoj godišnje bude realizirano oko 25 projekata u okvirnoj vrijednosti od tri miliona eura.

"Posebno se ponosimo činjenicom da ovaj projekt obuhvata dva sektora ili smjera, a to su energetska efikasnost, odnosno proizvodnja toplotne energije iz obnovljivih izvora energije, a druga je zdravstvo", istakao je Skalnik, dodavši kako se nada da će naredni projekt u Mostaru biti realiziran s novim gradonačelnikom.

Predstavljanju projekta prisustvovao je i vlasnik "Aqua-Gasa" Radovan Kodelka, dok je jedan o direktora ove kompanije Petar Podani pojasnio da će uz sistem solarnih kolektora za grijanje tople vode biti postavljeni na novom krilu zgrade, na Porodilištu, biti instalirana rezeorvari, cijeveni razvodi, pumpe i sistemi za mjerenje, regulaciju i upravljanje. Tokom probnog rada vršit će se monitoring i obuka osoblja bolnice, nakon čega će kompletna tehnologija biti predanta mostarskoj bolnici. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije