Faiza Haračić- Helja, književnica: Uskoro novi roman

26.11.2013. 09:52 / Izvor: eKapija.ba
Faiza Haračić- Helja, književnica: Uskoro novi roman

Ljubav prema pisanoj riječiknjiževnica Faizle Haračić - Helje počinje u ranom djetinjstvu. Već tada je pisala i osvajala nagrade kao osnovac i srednjoškolac.

Ljubav prema pisanoj riječi Faizle Haračić - Helje počinje u ranom djetinjstvu. Već tada je pisala i osvajala nagrade kao osnovac i srednjoškolac. U razgovoru za kaportal.ba kaže kako početkom rata  prestaje pisati, pravi pauzu od 20 godina. Na nagovor školskih drugarica, počinje ponovo na facebook stranici Moje pjesme pisati pomalo. Danas stranica broji preko 1500 njenih simaptizera.

Zadnjih par godina ste prilično aktuelni na promocijama, pjesničkim večerima u BiH i regiji… Gdje smo mogli pročitati vaše radove?

- Prijavljivala sam se na različite konkurse i moja poezija se nalazi u 10 zbirki zajedničkih autora sa prostora bivše Jugoslavije. Najviše ih ima u Hrvatskoj. Ušla sam i u zajedničku zbirku Garavi sokak (Inđija) što mi je bilo veliko zadovoljstvo. Moje prvo zvanično čitanje poezije je bilo u Beogradu na Terazijama, povod je bio ulazak u zajedničku zbirku Almanah 1. Moja sevdalinka tada pročitana je oduševila ostale pjesnike (njih stotinjak). To mi je dalo podsticaj da mogu nastaviti s pisanjem. Kasnije je dolazilo sve samo po sebi.

Uslijedilo je izdavanje vaše prve zbirke…

- Najbolje mjerilo su bili moji čitaoci, moje prijateljice, da procijenim što valja ili ne. Zamisao da izdam svoju knjigu nije prestajala. Dogovorila sam Bosanskom riječi, te je moja prva zbirka Govor tišine izašla u mjesecu julu ove godine. Učestvovala sam na različitim okupljanjima pjesnika čiji je povod bila opet naša zajednička zbirka. Zadnji moj nastup je bio u Sarajevu u organizaciji KNS-a iz Sarajeva. Divno druženje,mnogo pjesnika na jednom mjestu i sve u svemu nezaboravno iskustvo. Zatim ponovo Sarajevo – Colegium artsiticum, Tuzla, moji nastupi u Kaknju…Zbog daljine sam bila spriječena otići u Zagreb, Suboticu, Inđiju, Beograd…

Postoji li neka promocija ili večer koju biste posebno izvojili?

U proljeće ove godine u Kaknju ugostili smo Karavan snova (pjesnici iz Hrvatke, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine) Zahvaljujući učešću Murade Veispahić (također pjesniknje iz Kaknja) i mene u zbirci Valentinovo  nastala je i želja da pjesnici dođu, upoznaju naš grad i predstave se našim sugrađanima. Predstoji mi dolazak na promociju i zajedničko druženje pjesnika sa prostora Balkana. Povod je promocija knjige i takmičenje u Milim duelima (intrenet portal) gdje sam učestvovala prošle godine kao jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine i osvojila 4. mjesto.

Šta možemo očekivati u narednom periodu, vezano za vaše stvaralaštvo?

- Već neko vrijeme pripremam nešto malo drugačije, uskoro završavam roman. To je, rekla bih, moja slatka tajna. Radi se o životu jedne djevojke, koja ima 20 godina i sa indeksom u džepu dočekuje rat. Život njene generacije u Kaknju u ratno vrijeme na pomalo tužan ali i humorističan način. Roman je skoro završen,ali mora da čeka. Finansije su problem, s obzirom da sam sama finansirala i ovu knjigu.

(kaportal.ba)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti