Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Javni poziv za dostavu prijava u svrhu dodjele pomoći u obnovi i izgradnji komunalne i socijalne infrastrukture u gradovima i općinama u BiH

Izvor: Dnevni Avaz, 11.10.2013.
BOSNA I HERCEGOVINA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice 
 
Broj: 01-50-3784/13
Sarajevo, 07.10.2013.godine
 
Na osnovu člana 22. i 23. Zakona o izbjeglicama iz BiH i raseljenim osobama u BiH („Službeni glasnik BiH", broj 23/99, 21/03 i 33/03), Uputstva o načinu procedurama odobravanja sredstava iz Fonda za povratak BiH za 2012. i 2013. godinu namijenjenih za realizaciju prava iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma („Službeni glasnik BiH", broj 53/2013), Odluke o okvirnom rasporedu sredstava po namjenama i iznosima sredstava za 2012. i 2013. godinu broj K-7-5-50-26652/13 od 27.8.2013. godine i broj K-8-6-50-3453/13 od 19.9.2013. godine i Odluke o izboru prioritetnih područja i općina u kojima će se implementirati projekti obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture broj K-8-4-50-3453/13 od 17.9.2013. godine, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine objavljuje
 
 
JAVNI POZIV
za dostavu prijava u svrhu dodjele pomoći u obnovi i izgradnji 
komunalne i socijalne infrastrukture u
 
gradovima i općinama u BiH: Banja Luka, Bihać, Bileća, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Brod, Bugojno, Busovača, Čapljina, Derventa, Doboj, Domaljevac-Šamac, Foča, Foča-Ustikolina, Gacko, Ilijaš, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Jajce, Kalinovik, Ključ, Konjic, Kozarska Dubica, Kupres F BiH, Laktaši, Lopare, Ljubinje, Modriča, Mostar, Nevesinje, Novi Grad, Novo Goražde, Novi Travnik, Odžak, Osmaci, Oštra Luka, Pale, Pelagićevo, Prijedor, Prnjavor, Rama — Prozor, Ribnik, Rogatica, Sarajevo-Novo Sarajevo, Sokolac, Srebrenica, Stolac, Teslić, Travnik, Trebinje, Trnovo RS, Vareš, Vlasenica, Uskoplje - Gornji Vakuf, Usora, Zenica, Zvornik, Žepče i Brčko distrikt BiH
 
Odlukom Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH o okvirnom rasporedu sredstava po namjenama i iznosu sredstava za 2012. i 2013. godinu sredstva u iznosu od 2.300.000 KM raspoređena su za projekte obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici.
 
Pravo i odgovornost za prijavu 
Pravo i odgovornost za dostavu prijava imaju navedene općine i gradovi u BiH, Brčko distrikt BiH, nevladine organizacije i vjerske zajednice (u daljem tekstu: aplikanti). 
 
Predmet pomoći
Predmet pomoći u obnovi i izgradnji komunalne i socijalne infrastrukture se odnosi na: 
- Saniranje putne infrastrukture; 
- Vodosnabdijevanje i kanalizaciju;
- Saniranje socijalne infrastrukture (ambulante, škole, domovi kulture i vjerski objekti).
 
Partnerstvo
Aplikanti su, pri izradi prijava, dužni sarađivati sa povratnicima, raseljenim osobama i izbjeglicama, nevladinim sektorom i drugim subjektima relevantnim za pitanja povratka.
 
Izrada i način dostave prijava
Prijava je na propisan način popunjen i ovjeren aplikacioni formular. Za svaku vrstu pomoći kreiranje aplikacioni formular koji je dostupan na WEB stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH (Ministarstvo) www.mhrr.gov.ba. a može se podići i u regionalnim centrima Ministarstva, na adresama kako slijedi:
 
-Regionalni centar Sarajevo, Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo, tel. 033/714-207; 
-Regionalni centar Banja I.uka, Jevrejska 73, Banja Luka, tel. 051/223-580; 
-Regionalni centar Mostar, Kardinala Stepinca 9, Mostar, tel. 036/555-841; 
-Regionalni centar Tuzla, Trg slobode bb, Tuzla, tel. 035/253-603.
 
Jedan aplikacioni formular tretira samo jednu od naprijed navedenih oblasti. Unutar jednog aplikacionog formulara moguće je obuhvatiti jedan ili više projekata/mikrolokaliteta. Moguće je dostaviti jedan ili više aplikacionih formulara (sa oznakom reda prioriteta). Prijava/popunjen i ovjeren aplikacioni formular se kovertira i poštom dostavlja na adresu: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Trg BiH broj 3, 71 000 Sarajevo, sa oznakom "JAVNI POZIV prijava za dodjelu pomoći u obnovi i izgradnji komunalne i socijalne infrastrukture".
 
Kriteriji za dodjelu pomoći
Kriteriji za donošenje Odluke o dodjeli pomoći su:
1. Broj direktnih korisnika (povratnici, raseljene osobe)
2. Finansijska vrijednost projekta;
3. Sufinansiranje od strane općina i drugih subjekata;
4. Trajanje projekta;
5. Ranije korištena pomoć za apliciranu oblast;
6. Ravnomjerna regionalna raspodjela
 
Procedura
Na osnovu podataka prezentovanih aplikacionim formularom, Ministarstvo će putem svojih regionalnih centara, po potrebi vršiti kontrolu prezentovanih podataka, te evidentirati, sistematizovati i analizirati podatke.
 
Ministarstvo će izvršiti evaluaciju dostavljenih podataka po objavljenom Javnom pozivu i predložiti Komisiji za izbjeglice i raseljene osobe Bili listu projekata koji ispunjavaju uslove iz Javnog poziva.
 
Odluku o izboru prioritetnih projekata obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture donosi Komisija za izbjeglice i raseljene osobe BiH. Po donošenju Odluke, izabrane općine Rade i implementiraju projektne prijedloge. U slučaju da općina nije podnosilac aplikacijo za odobreni projekat, ista u saradnji sa izabranim aplikantom implementira projekat.
 
U skladu s procedurama, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, vrši monitoring realizacije projekata.
 
Finansijsku realizaciju vrši Fond za povratak BiH u skladu s važećim pravilima i uspostavljenim procedurama.
 
Rok za dostavu prijava
Rok za dostavu prijava je petnaest dana od dana objave Javnog poziva
Ranije Ministarstvu dostavljeni zahtjevi za pomoć u obnovi i izgradnji komunalne i socijalne infrastrukture se moraju obnoviti, u skladu sa ovim javnim pozivom. Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti predmet razmatranja.
 
Sve dodatne informacije u vezi s Javnim pozivom mogu se dobiti na telefon broj 033/703-950 ili telefonske brojeve regionalnih centara.
 
MINISTAR 
Mr sc. Damir Ljubić

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: