Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 04.08.2017. 14:25

Odluka o provođenju Regulacionog plana Apartmansko naselje Sovrle 1 - Ilijaš

Izvor: Službene novine Kantona Sarajevo, Broj 30, 03.08.2017.

Na osnovu čl. 29. i čl. 47. Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 7/05), te čl. 23. i 55. Statuta Općine Ilijaš ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 20/09 - Prečisćeni tekst), Općinsko vijeće općine Ilijaš je, na sjednici održanoj dana 20.07.2017. godine, donijelo

 

ODLUKU

O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA

"APARTMANSKO NASELJE SOVRLE 1" – ILIJAŠ

 

Član 1.

Ovom Odlukom utvrđuju se uvjeti izgradnje, uređenja, zastite prostora i način provođenja Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle 1" - Ilijaš (u daljem tekstu Plan), a naročito granice obuhvata, urbanističko-tehnički uvjeti za izgradnju građevina, uvjeti uređenja građevinskog zemljista, uvjeti uređenja zelenih povrsina, kao i povrsina pod saobraćajem i komunalnom infrastrukturom.

 

Član 2.

Granica obuhvata polazi od tromeđe parcela k.č. 999, 995 i 1000/1, zatim produžava na jugoistok, te jug idući međama parcela k.č. 995,1007 (ne obuhvata ih) i dolazi u tromeđu parcela k.č. 1000/2, 1007,1006, potom se lomi na sjeverozapad i sjever idući međama parcela k.č. 1006, 1005, 1001, 999 (ne obuhvata ih) i dolazi do tromeđe parcela, odnosno do mjesta odakle je opis granice i počeo.

Sve gore navedene parcele se nalaze u K.O. Podgora I, Općina Ilijaš.

Površina obuhvata iznosi P=1,0 ha.

 

Član 3.

Obuhvat ovog Plana, smjesten je u urbanom području Ilijaša prema Izmjenama i dopunama Urbanističkog plana grada Sarajeva za urbano područje Ilijaš za period od 1986. do 2015. godine, a u granicama građevinskog zemljista u skladu sa članom 2. Odluke o građevinskom zemljistu za teritoriju Općine Ilijaš ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 3/14) i Nacrtu Izmjena i dopuna Prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003. do 2023. godine.

 

Član 4.

Izgradnja na području planiranja u granicama opisanim u članu 2. se vrsi na osnovu Plana.

 

Član 5.

U obuhvatu ovog Plana definisana je:

- Zona individualnog stanovanja - 1,0 ha.

 

Član 6.

Urbanističko tehnički uslovi za izgradnju građevina:

6.1. Regulaciona linija i parcelacija:

- Građevinske parcele utvrđene su regulacionom linijom i definisane su u grafičkom dijelu Plana; 

Planom utvrđene parcele moguće je zavisno od potrebe potencijalnih investitora spajati vise parcela u jednu, pri čemu se ne može remetiti planirani saobraćajni koncept i utvrđena distanca građevinskih linija u odnosu na saobraćajnice i susjedne objekte.

6.2. Građevinska linija:

- Građevinska linija utvrđuje dio građevinske parcele na kojoj je moguće izgraditi građevinu. Građevinskom linijom je utvrđena udaljenost objekta od regulacione linije i pravac pružanja ulične fasade. Građevinska linija ne može prelaziti regulacionu liniju. Unutar građevinskih linija investitor je slobodan da definiše tlocrt građevina u ovisnosti od potreba i želja s tim da nijednim dijelom građevina ne može preći građevinsku liniju.

6.3. Spratna visina i etaže objekta:

Planirana spratnost i odstojanje građevinskih linija utvrđene su Planom i ne mogu se mijenjati;

- Spratnost objekata na kosom terenu odnosi se na dio vertikalnog gabarita objekta lociranog na nižoj strani uređenog terena, odnosno računa se od kote najnižeg ruba uređenog terena uz građevinu;

- Suteren je etaža dijelimično ukopana u teren sa tri strane i slobodnim pročeljem, kao i etaža zgrade koja je ukopana u odnosu na uređen teren između jedne četvrtine do jedne polovine svog volumena (između 25% i 50%).

6.4 Arhitektonsko oblikovanje:

Kod arhitektonskog oblikovanja objekata koristiti slobodnije funkcionalno oblikovanje, ali sa jednostavnim-mirnim arhitektonskim linijama.

6.5. Završna etaža i krovište

Krovovi objekata mogu biti viševodni, preporučuje se primjena jednostavnih krovnih formi.

U slučaju primjene kosih krovova i tavanski prostori se mogu koristiti za sadržaje koji su u funkciji primarne namjene objekta, odnosno, za proširenje postojećih ili uspostavu novih stambenih jedinica. Za krovni pokrivač koristiti sve vrste crijepa.

6.6. Ostali uslovi:

- Koeficijent izgrađenosti utvrđen je i prezentiran u tekstualnom obrazloženju Plana;

- Nivelacione kote prizemlja planiranih objekata u odnosu na saobraćajnicu - ulicu utvrdit će se na osnovu nivelacionih kota saobraćajnica datih u Planu.

- Priključke na saobraćajnice i mrežu komunalne infrastrukture treba u svakom konkretnom slučaju projektovati u skladu sa Planom (važećim tehničkim normativima) na osnovu faza komunalne infrastrukture koje su sastavni dio Plana;

- Izgradnja novih pomoćnih objekata i garaža prizemne spratnosti može se odobriti ukoliko to dozvoljavaju prostorne mogućnosti građevinske parcele.

 

Član 7.

U Elaboratu o inženjerskogeološkim i geotehničkim karakteristikama terena za potrebe izrade Regulacionog plana "Sovrle 1" detaljno su opisane inženjerskogeološke, hidrogeološke i geomehaničke karakterstike i građa terena, te su date sljedeće preporuke kojih se treba pridržavati kod projektovanja i gradnje:

- Prilikom projektovanja temelja potrebno je uzeti u obzir ovdje navedene preporuke i, geomehaničke i seizmičke parametre, te dopuštene napone,

- Nisu potrebne posebne drenaže jer se radi o ocjeditom terenu, osim u slučaju izgradnje podzemnih prostorija, za iste je potreban uraditi projekt, sa posebnim osvrtom na hidroizolaciju i zaštitu temeljne jame,

- Slijeganja temelja objekta treba izračunati i provjeriti iterativnim postupkom u saradnji sa odgovornim projektantom glavnog projekta konstrukcije u fazi izrade Glavnog projekta.

- Kod uređenja terena, potrebno je posvetiti pažnju uređenju padine koja je okarakterisana kao uslovno stabilna. Nagibe treba dokazati u projektu i modelirati teren prema usvojenim parametrima u ovom elaboratu.

- Za individualne stambene objekte temeljenje se može vršiti na temeljnim trakama, temeljno tlo izabrati u skladu sa datim parametrima i provedenim proračunima.

 

Član 8.

Uređenje građevinskog zemljišta se mora izvesti u obimu i na način kako je to predviđeno Planom.

Izgradnja građevina se ne može započeti bez prethodnog minimalnog uređenja građevinskog zemljišta pod čime se podrazumijeva obezbjeđenje saobraćajnog pristupa parceli, priključenje na vodovodnu, kanalizacionu i elektroenergetsku mrežu, eventualno izmještanje vodova komunalne infrastrukture, te potrebnih radova na stabilizaciji terena.

Privremeno korištenje građevinskog zemljišta koje nije privedeno krajnjoj namjeni se ne može odobriti.

 

Član 9.

Izgradnja objekata privremenog karaktera može se odobriti isključivo za potrebe gradilišta, a u skladu sa članom 77. Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 07/05).

 

Član 10.

Saobraćajne površine su utvrđene planom-faza saobraćaja. Parkiranje-garažiranje za novoplanirane objekte, se mora obezbijediti u sklopu pripadajuće parcele.

Prilikom izdavanja urbanističke saglasnosti za novoplanirane objekte, a na osnovu tražene brutto građevinske površine i namjene, neophodno je odrediti broj parking - garažnih mjesta i to na sljedeći način:

- za stambenu izgradnju 1 stan -1 parking mjesto.

Parkiranje i garažiranje vozila za potrebe individualnog stanovanja mora se obezbjediti na parceli koja pripada stambenom objektu. Garaža se može na parceli locirati u sklopu stambenog objekta, odnosno u okviru zadate građevinske linije. Moguća je i izgradnja garaža bočno u odnosu na planirani objekat, tako da njegova udaljenost od regulacione linije prema saobraćajnici bude ista ili veća od udaljenosti planiranog objekta, a na način koji omogućava izgradnju istog objekta na susjednoj parceli, odnosno pod uslovom da su vlasnici obje parcele saglasni. Objekti garaže mogu biti samo prizemni. Namjena garažnog prostora se ne može mijenjati.

 

Član 11.

Izgradnja i uređenje zelenih površina te komunalne infrastrukture vrši se u skladu sa predhodno pribavljenom odgovarajućom dokumentacijom urađenih na osnovu Idejnih rješenja, koji je sastavni dio Plana.

 

Član 12.

Uslovi za sklanjanje stanovništva i materijalnih dobara moraju biti obezbijeđeni u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća ("Službene novine Federacije BiH", broj 39/03) i odredbama Uredbe o mjerilima, kriterijima i načinu izgradnje skloništa i tehničkim normativima za kontrolu ispravnosti skloništa ("Službene novine Federacije BiH", broj 21/05).

 

Član 13.

Pri izdavanju dozvole za građenje arhitektonskih objekata potrebno je pribaviti inženjerskogeološki i geotehnički nalaz i uslove temeljenja od stručnih institucija, a statički proračun mora se dimenzionirati za potrebe najmanje 8° MCS.

Tehnička dokumentacija za realizaciju novih objekata mora biti u saglasnosti sa preporukama vezanim za konstruktivne elemente same građevine i neophodnih radova na okolnom terenu na osnovu detaljnog inženjerskogeološkog i geotehničkog izvještaja, koji treba biti urađen od strane ovlaštene firme.

 

Obim i kvalitet izvedenih radova vezanih za geoinženjerske uslove moraju biti verifikovani u okviru tehničkog prijema, a upotrebna dozvola se ne može izdati ukoliko predviđeni radovi nisu u obimu i kvalitetu zadovoljavajući.

 

Član 14.

U postupku donosenja odobrenja za građenje, odnosno u postupku donosenja urbanističke saglasnosti i odobrenja za građenje nivelete pjesačkih saobraćajnica, kao i prilazi i ulazi u građevine moraju biti isprojektovane i izvedene prema Uredbi o urbanističko-tehničkim uvjetima, prostornim standardima i normativima za otklanjanje i sprječavanje stvaranja arhitektonsko-urbanističkih barijera za kretanje invalidnih lica koja koriste tehnička i ortopedska pomagala ("Službene novina Kantona Sarajevo", broj 5/00).

 

Član 15.

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".

 

Broj 01/1-02-1650-5b/17

20. jula 2017. godine     

Ilijaš

 

Zamjenik predsjedavajućeg

Općinskog vijeća Ilijaš

Alen Hasković, s. r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: