Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 12.05.2017. 10:20

Saopštenje za akcionare o upisu akcija po osnovu prava preče kupovine u postupku 17. emisije akcija

Izvor: Banjalučka berza, 12.05.2017.

PAVLOVIĆ INTERNATIONAL BANK AD SLOBOMIR, BIJELJINA

 

Broj: 01-3-5988/17

Dana, 11.5.2017.

 

U skladu sa odlukom Skupštine akcionara Emitenta, koja je održana dana 15.4.2017. godine, o 17. emisiji redovnih (običnih) akcija Emitenta, objavljujemo saopštenje za akcionare čiji tekst čini sastavni dio ovog Izvještaja:

 

Na osnovu člana 208. stav 4. Zakona o privrednim društvima ("Službeni glasnik Republike Srpske" 127/08, 58/09, 100/11 i 67/13) emitent PAVLOVIĆ INTERNATIONAL BANK a.d. Slobomir, sa sjedištem u Slobomir, Bijeljina, Republika Srpska, BiH (udaljem tekstu: "Emitent"), objavljuje:

 

SAOPŠTENJE ZA AKCIONARE

O UPISU AKCIJA PO OSNOVU PRAVA PREČE KUPOVINE U POSTUPKU

SEDAMNAESTE EMISIJE AKCIJA PONUDOM UPUĆENOJ INVESTITORIMA KOJI ĆE ZA UPISANE AKCIJE UPLATITI IZNOS

OD NAJMANJE 100.000 KM PO INVESTITORU

 

Skupština Emitenta, na prijedlog Nadzornog odbora, na I redovnoj sjednici u 2017. godini, održanoj dana 15.4.2017. godine je donijela Odluku o 17. emisiji običnih (redovnih) akcija emisijom sa pravom glasa, klase "A", upućenoj investitorima koji će za upisane hartije od vrijednosti uplatiti iznos od najmanje 100.000 KM po investitoru za svaku pojedinačnu ponudu bez obaveze objavljivanja prospekta.

 

Ciljevi ove emisije akcija su: povećanje osnovnog i ukupnog kapitala, podrška daljem rastu i razvoju Emitenta, realizacija strateškog plana Emitenta, jačanje konkurentske pozicije banke na lokalnom tržištu, jačanje kapitalne adekvatnosti, širenje i diverzifikacija izvora finansiranja.

 

Emitent je do dana donošenja ove odluke, u skladu sa zakonom i drugim propisima, emitovao i registrovao ukupno petnaest emisija akcija koje su registrovane u Registru emitenata kod Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske i u Centralnom registru hartija od vrijednosti, od kojih su trinaest emisija bile emisije redovnih akcija i dvije emisije povlašćenih (prioritetnih) nekumulativnih akcija.

 

Na dan objavljivanja ovog saopštenja, akcijski kapital Banke iznosi 32.375.231 KM i sastoji se od 26.375.231 običnih akcija, nominalne vrijednosti jedne akcije od 1 KM i 6.000.000 prioritetnih nekumulativnih konvertibilnih akcija nominalne vrijednosti jedne akcije od 1 KM. Sve akcije su u potpunosti uplaćene. Skupština Pavlović International bank a.d. Slobomir, Bijeljina je na sjednici održanoj dana 15.4.2017. god. donijela Odluku o XVI emisiji akcija po osnovu smanjenja osnovnog kapitala broj 01-1-5027/17. Smanjenje osnovnog kapitala upisano je u Registru emitenta kod Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske Rješenjem broj 01-UP-31-257-3/17 od 8.5.2017. god., a u toku je registracija u Centralnom registru hartija od vrijednosti i nadležnog suda tako da će registrovani kapital iznositi ukupno 19.744.179, a koga čine 13.744.179 redovnih / običnih akcija i 6.000.000 prioritetnih akcija.

 

Obične (redovne) akcije iz 17. emisije daju ista prava kao i prethodne emitovane obične (redovne) akcije klase "A":

a) pravo pristupa pravnim aktima i drugim dokumentima i informacijama društva,

b) pravo učešća u radu skupštine društva,

v) pravo glasa u skupštini društva tako da jedna akcija daje pravo na jedan glas,

g) pravo na isplatu dividendi, nakon isplate dividendi na sve izdate povlašćene akcije u punom iznosu,

d) pravo učešća u raspodjeli likvidacionog viška po likvidaciji društva, a nakon isplate povjerilaca i akcionara bilo kojih povlašćenih akcija,

đ) pravo prečeg sticanja akcija iz novih emisija i zamjenljivih obveznica i

e) pravo raspolaganja akcijama svih vrsta u skladu sa zakonom.

Obične akcije akcionarskog društva ne mogu se pretvoriti u povlašćene akcije ili druge hartije od vrijednosti. Prava iz stava 1. tačka g), d) i đ) ovog člana Odluke mogu se prenositi ugovorom od akcionara na treća lica. Dok Emitent ne objavi prospekt, kupci akcija ne mogu raspolagati akcijama stečenim petnaestom emisijom akcija, osim u slučajevima:

a) prenosa akcija na osnovu nasljeđivanja ili po sili zakona,

b) prenosa akcija u slučaju preuzimanja akcija emitenta,

s) prenosa akcija na Emitenta u slučajevima kada to dozvoljava zakon kojim se uređuje poslovanje privrednih društava

Dana 8.5.2017. Komisija za hartije od vrijednosti je donijela Rješenje kojim se odorava Pavlović International bank a.d. Slobomir, Bijeljina Prospekt za 17. emisiju akcija ponudom upućenoj investitorima koji će za upisane akcije uplatiti iznos najmanje 100.000 KM po investitoru za svaku pojedinačnu ponudu.

Banka će prije upisa i uplate akcija direktno dostaviti prospekt zainteresovanim investitorima. Postojeći akcionari Emitenta - vlasnici redovnih akcija, koji su registrovani u Centralnom registru hartija od vrijednosti a.d. Banjaluka na dan presjeka, dvadeseti dan od dana donošenja odluke o emisiji akcija, odnosno na dan 5.5.2017. godine, imaju pravo preče kupovine akcija ove emisije, srazmjerno njihovom procentualnom učešću u akcijama sa pravom glasa u Skupštini Društva.

Dan početka upisa i uplate akcija iz17. emisije je sljedeći radni dan oddana objavljivanja ovog saopštenja. Rok za korišćenje prava preče kupovine je 15 dana od dana početka upisa i uplate.

Pravo preče kupovine ostvaruje se potpisivanjem izjave o upisu akcija ove emisije (upisnica) u pet primjeraka, od kojih dva primjerka pripadaju kupcu. Upis se može vršiti lično ili preko opunomoćenika za fizičko lice, odnosno zakonskog zastupnika za pravno lice uz prilaganje punomoći, odnosno ovlašćenja i stavljanja na uvid identifikacionog dokumenta.

U slučaju kada se kao rezultat izračunavanja pripadajućeg broja akcija, u srazmjeri sa procentualnim učešćem u osnovnom kapitalu Emitenta koje akcionari imaju na dan presjeka, iskaže razlomljeni broj akcija, vrši se zaokruživanje na niži cijeli broj kod akcionara kod kojih je razlomljeni broj akcije do 50% cijele akcije, odnosno na viši cijeli broj, ako je razlomljeni broj akcije 50% i više od 50% cijele akcije.

 

Hartijama od vrijednosti emitovanim i stečenim u skladu sa ovom emisijom može se raspolagati pod uslovom da Emitent objavi prospekt u skladu sa odredbama Zakona, osim u slučajevima:

a) prenosa na osnovu nasljeđivanja ili po sili zakona,

b) prenosa akcija u slučaju preuzimanja akcionarskog društva,

v) prenosa akcija na emitenta u slučajevima kada to dozvoljava zakon kojim se uređuje poslovanje privrednih društava.

Emitent je dužan da, najkasnije u roku od jedne godine od upisa akcija emitovanih na osnovu ove emisije u Centralni registar hartija od vrijednosti, objavi prospekt za uvrštenje akcija na Berzu.

 

Prodajna cijena jedne akcije ove emisije je 1,00 KM. Akcije u ovoj emisiji u cijelosti se uplaćuju u novcu, u konvertibilnim markama.

 

Smatra se da je ova emisija akcija uspjela ukoliko se u predviđenom roku upiše i uplati 60 % od ukupnog broja emitovanih akcija. Emitent može odmah po upisu i uplati 60 % ukupnog broja akcija ove emisije, donijeti odluku kojom konstatuje da je emisija akcija uspješno završena.

 

U slučaju neuspjele emisije ili odustajanja od iste, Emitent će vratiti investitoru i drugom akcionaru, ako je koristio pravo prečeg sticanja, uplaćena novčana sredstva na ime kupovine akcija, u roku od tri dana od dana prijema rješenja Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske o poništenju emisije, ili donošenja odluke Emitenta o prekidu emisije, zajedno sa kamatom na depozite po viđenju.

Nakon isteka roka za korišćenje prava prečeg sticanja, preostali iznos akcija će biti ponuđen investitorima koji će za upisane akcije uplatiti iznos od najmanje 100.000 KM po investitoru za svaku pojedinačnu ponudu.

 

Upis akcija će se vršiti uprostorijama Emitenta, Karađorđeva 1., u vremenu od 8 do 16 časova.

Uplata se vrši na račun kod depozitne banke MF Banke a.d. Banjaluka, broj računa 572-102-00000055-32. Sredstvo plaćanja je novac, konvertibilne marke (KM).

 

Završetak upisa i uplate akcija 17. emisije je u 16 časova  90-og dana od dana početka upisa i uplate akcija ove emisije.

 

Emitent zadržava pravo da okonča upis i uplatu akcija i prije isteka roka za upis i uplatu utvrđenog u Odluci kada je ukupno emitovani broj akcija upisan i uplaćen prije isteka utvrđenog roka.

Emitent zadržava pravo na odustajanje od ponude akcija prije isteka utvrđenog roka za upis i uplatu.

 

Direktor

Ružica Janković

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: