Bh. ekonomija postepeno se oporavlja u drugom kvartalu 2015. godine

30.06.2015. 17:04 / Izvor: eKapija.ba
Bh. ekonomija postepeno se oporavlja u drugom kvartalu 2015. godine

Nakon slabog početka godine, bh. ekonomija se počela postepeno oporavljati u drugom kvartalu 2015. godine sa većinom ključnih makroekonomskih pokazatelja u pozitivnom teritoriju.

Zahvaljujući izuzetno dobrim proljetnim rezultatima, prognoza BDP-a za 2015. godinu za Poljsku, Mađarsku, Češku Republiku i Slovačku poboljšana je, tako da sada četiri od pet tržišta Jugoistočne Evrope očekuju povećanje realnog BDP-a za više od 3 procenta.  Prognoze rasta poboljšane su i u slučaju Rumunije (sa 3,0 procenta na 4,0 procenta), Bugarske (sa 1,2 procenta and 2,0 procenta) i Hrvatske (sa nula procenata na 0,5 procenata). Situacija u podregionu Istočne Evrope i dalje je teška obzirom da se do kraja godine očekuje smanjenje BDP-a za -3,5 procenata u Bjelorusiji, -4 procenta u Rusiji i -10 procenata u Ukrajini.

"Pošto bi rast trebao kulminirati u drugoj polovini 2015. i početkom 2016. godine, prognoze rasta za 2016. godinu nešto su slabije u odnosu na prognoze za tekuću godinu. Za sve zemlje Srednje Evrope specifičan je balansirani doprinos rastu svih komponenti potražnje. Velika domaća potražnja na rastućim tržištima Srednje Evrope/ Jugoistočne Evrope, utemeljena na privatnoj potrošnji i investiranju, vodi ka samoodrživom ekonomskom oporavku koji će se nastaviti i nakon 2016. godine", izjavio je Peter Brezinschek, glavni analitičar Raiffeisenovog Odjela za istraživanje pri Raiffeisen Bank International AG (RBI), u nedavno objavljenoj Strategiji za Srednju i Istočnu Evropu za treći kvartal 2015. godine.

Izvoz i investicije ključne poluge očekivanog ekonomskog rasta BiH u 2015. i 2016. godini

Nakon slabog početka godine, bh. ekonomija se počela postepeno oporavljati u drugom kvartalu 2015. godine sa većinom ključnih makroekonomskih pokazatelja u pozitivnom teritoriju.

Tako su već zabilježene pozitivne stope rasta u industrijskoj proizvodnji, izvozu roba, trgovini na malo, te se ekspanzivan trend očekuje i u nastavku godine, a što će naposljetku rezultirati realnim rastom BDP-a od 2,5% yoy u ovoj godini.

Ekonomski rast u ovoj godini će prije svega biti podržan od strane izvoza roba i usluga (7,5% yoy), ali i bruto investicija (6,0% yoy) usljed nastavka radova na koridoru VC, te investicionog ciklusa u elektro sektoru koji bi trebao početi u drugoj polovini 2015. godine. Također se očekuje i blagi pad stope nezaposlenosti na 26,5%, što bi uz realni porast prosječnih plata od 3,1% yoy, trebalo stvoriti uslove za povećanje privatne potrošnje od 2,0% yoy. 

Pozitivan ekonomski trend iz 2015. godine trebao bi se nastaviti i u narednoj godini, imajući u vidu da bi investicije u infrastrukturne projekte i energetski sektor svoj puni zamah trebale imati upravo u narednim godinama. U nastavak rasta izvoza, oporavka tržišta rada, te umjerenog rasta privatne i javne potrošnje, rast realnog BDP-a za 2016. godinu je procjenjen na 3,0% yoy, što će biti najviša stopa ekonomskog rasta BiH još od 2008. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital