Dolaze nam turisti iz cijelog svijeta: U februaru 49.323 posjete

07.05.2015. 09:24 / Izvor: Nezavisne novine
Dolaze nam turisti iz cijelog svijeta: U februaru 49.323 posjete

Istančanim ukusima Australijanaca, Amerikanaca, Šveđana, Švajcaraca, Francuza, ali mnogih drugih, naši domaćini uspjeli su da ugode. I što je još važnije, broj posjetilaca koji nam dolaze i vraćaju se s pozitivnim utiscima sve je veći.

Stanovnici iz više od 60 država sa svih kontinenata uživali su u februaru u bh. turističkim bogatstvima, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Istančanim ukusima Australijanaca, Amerikanaca, Šveđana, Švajcaraca, Francuza, ali mnogih drugih, naši domaćini uspjeli su da ugode. I što je još važnije, broj posjetilaca koji nam dolaze i vraćaju se s pozitivnim utiscima sve je veći.

"U BiH u februaru turisti su ostvarili 49.323 posjete, što je više za osam odsto u odnosu na mjesec ranije, i za 27,8 odsto više u odnosu na februar 2014. godine", naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

A, osim što vrtoglavo raste broj gostiju, povećava se i broj onih koji ovdje ostaju više dana, pa samim time, pored ostalog, plaćaju i smještaj.

"Turisti su u februaru ostvarili 105.731 noćenje, što je za dva odsto više u odnosu na januar i za 36,8 odsto više u odnosu na februar 2014. godine", naglašavaju iz Agencije za statistiku BiH.

Naši turistički radnici zadovoljno trljaju ruke, jer je, kako ističu, široka lepeza država iz kojih im gosti dolaze, i što ih još raduje, velika većina se u svoje države vraća zadovoljna.

"Kada je riječ o stranim posjetiocima, pored turista iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, dolaze nam i iz Italije, Austrije, Njemačke... Ali, imamo goste i iz Australije, sa Novog Zelanda, iz Kanade, Indije, Japana, Južne Koreje i tako dalje", ispričao nam je Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka.

Posjetiocima Banjaluke, između ostalog, preporučuje se razgledanje po užem centru grada i neizostavne tvrđave Kastel, ali i posjeta izletištima kao što su Delibašino Selo, Banj brdo, Krupa na Vrabasu i tako dalje.

"Ljudi koji nam dolaze sa dalekih destinacija obično su imali pogrešnu predstavu o BiH i njihova očekivanja je lako zadovoljiti, jer je na terenu puno bolje stanje nego što su oni saznali iz medija", kaže Šukalo.

Iz Turističkog udruženja BiH uvjeravaju da nas turisti iz dalekih zemalja ne posjećuju slučajno, već se informišu i odaberu baš BiH.

"Oni su obaviješteni o BiH prije nego što dođu. Ne dolaze slučajno, već sa interesovanjima za određene stvari", pojašnjava Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističkog udruženja BiH.

Kada je riječ o tome šta sve privlači goste da nam dođu, ona, između ostalog, nabraja ljubazne domaćine, bogatu gastronomiju, ali i netaknutu prirodu i mnoge druge adute.

"Kulturno-istorijsko nasljeđe je najčešći razlog njihovog dolaska, a onda nailaze na stvari koje ih oduševljavaju, a to je prije svega netaknuta priroda u srcu Evrope", naglasila je Hadžiefendić-Mešićeva.

Da BiH obiluje jedinstvenom prirodom, uvjerili smo se nedavno i u malom gradu na krajnjem jugozapadu RS, Šipovu, gdje, kako ističu u lokalnoj turističkoj organizaciji, uveliko dolaze strani turisti. I ostaju bez daha.

"Dolaze nam posjetioci iz brojnih evropskih zemalja i oduševljeni su", navela je Božana Rošić-Ilić, v.d. direktora Turističke organizacije Šipovo.

Šta "dovodi" turiste u BiH

Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe

Netaknuta priroda i prirodne ljepote

Gastronomija za svačiji ukus

Ljubazni domaćini

105.731 noćenje u februaru ostvarili turisti

49.323 ostvarenih posjeta u februaru

27,8 odsto povećan broj dolazaka

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital