Vlada će osigurati 10 miliona KM za pokriće gubitaka Toplana

10.07.2015. 08:27 / Izvor: Akta.ba
Vlada će osigurati 10 miliona KM za pokriće gubitaka Toplana

Vlada KS je prihvatila predložene mjere resornog ministarstva koje u narednom periodu treba da, kroz Izmjene i dopune budžeta KS za 2015. godinu, osigura 10 miliona KM za pokriće gubitaka preduzeća "Toplane".

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na jučerašnjem nastavku 11. sjednice razmatrala i prihvatila Informaciju o problematici i mjerama za njihovo prevazilaženje u javnim komunalnim preduzećima "Toplane" i "Sarajevogas", koje je pripremilo Ministarstvo komunalne privrede KS.

Kako bi se izbjegle neželjene posljedice i na vrijeme preduzele neophodne mjere te održale funkcije ova dva preduzeća, odnosno da se građanima u sljedećoj sezoni grijanja osigura nesmetana isporuka prirodnog gasa i toplotne energije, Vlada KS je prihvatila predložene mjere resornog ministarstva koje u narednom periodu treba da, kroz Izmjene i dopune budžeta KS za 2015. godinu, osigura 10 miliona KM za pokriće gubitaka preduzeća "Toplane".

Ministarstvo je zaduženo i da dostavi Vladi KS prijedlog rješenja o imenovanju Neovisnog stručnog tijela za validnost kalkulacije i konačni prijedlog visine cijene komunalne usluge.

Također je potrebno da Ministarstvo komunalne privrede pripremi i dostavi prijedlog Odluke o utvrđivanju Tarifnog sistema za isporuku toplotne energije "Toplana" i prijedlog Odluke o utvrđivanju visine cijene za isporuku toplotne energije.

Uz to, Ministarstvo je zaduženo i da pripremi i dostavi prijedlog Odluke o visini cijene distribucije prirodnog gasa.

Vlada KS je dala saglasnost na tekst Ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine krečnjaka i krečnjačkih dolomita u ležištu "Puhovik", Općina Ilidža, te ovlastila ministra privrede da potpiše Ugovor o koncesiji u koji će biti, po današnjem zaključku Vlade, ubačen član koji propisuje redovnu godišnju obavezu mjerenja ekspoatacije sirovine na koju je dobijena koncesija.

Vlada KS je u okviru razmatranja Informacije sa podacima o broju službenih automobila i troškova održavanja i goriva, kao i troškova telefona u periodu od 2011. do 2014. godine zadužila Službu za zajedničke poslove KS da pripremi i uputi Vladi novi Pravilnik o korištenju mobilnih telefona u KS s ciljem racionalizacije ovih troškova i ostvarivanja ušteda na ovim budžetskim pozicijama, saopćeno je iz Press službe KS-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital