Apple ulaže 920 miliona dolara u energetski čist centar

10.07.2017. 13:36 / Izvor: SRNA
Apple ulaže 920 miliona dolara u energetski čist centar

Početak gradnje modernog centra u Abenri, gdje će raditi od 50 do 100 ljudi, zakazan je za posljednji kvartal 2017. godine.

"Apple" je saopštio danas da će uložiti 920 miliona dolara u svoj novi centar za podatke u Danskoj, što će biti drugi ovakav objekat u ovoj zemlji koji koristi isključivo čistu energiju.

Početak gradnje modernog centra u Abenri, gdje će raditi od 50 do 100 ljudi, zakazan je za posljednji kvartal 2017. godine, a radovi bi trebalo da budu završeni početkom 2019. godine.

Ovaj objekat će regulisati podatke za servis "iMessages", potom za virtuelnog aistenta "Siri" i preuzimanje muzike putem servisa "iTunes", rekao je direktor " Apple " za nordijske zemlje Erik Stanov, prenio je AFP.

Superkompjuteri i velike baze podataka generišu mnogo toplotne energije, zbog čega je potrebno potrošiti veliku količniu električne energije da bi se oni ohladili.

"Apple" navodi da je odabrao Dansku za ovaj projekat zbog mogućnosti upotrebe 100 odsto obnovljive energije i pouzdanosti danske mreže za prenos struje.

Američki gigant napravio je 2015. godine po sličnoj cijeni centar za baze podataka u Viborgu, na sjeveru Danske.

Kompanija je sklopila ugovor sa elektrodistribucijom o kupovini više od 30 megavata električne energije dobijene od vjetra. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU