Briselu više ne smeta "Sjeverni tok 2"

01.04.2017. 09:15 / Izvor: SRNA
Briselu više ne smeta 'Sjeverni tok 2'

EU neće blokirati ruski projekat izgradnje gasovoda "Sjeverni tok dva" - Unija je uvjerena da nema osnove za podizanje tužbe protiv ovog projekta.

EU neće blokirati ruski projekat izgradnje gasovoda "Sjeverni tok 2" - Unija je uvjerena da nema osnove za podizanje tužbe protiv ovog projekta.

Pod protiskom desetak država, sa Poljskom na čelu, vrh EU je pokušao da spriječi realizaciju projekta "Sjeverni tok 2".

Međutim, Brisel sada predlaže razgovor sa Moskvom o tome kako da se otkloni zabrinutost nekih zemalja u sferi bezbjednosti, piše "Wall Street Journal".

Komisija EU uputila je mišljenje šefovima energetskih resora Švedske i Danske. Ovim dokumentom okončana je rasprava o mogućem prebacivanju političkog spora u pravnu oblast.

"Nama se ne sviđa `Sjeverni tok 2` u političkom smislu. Međutim, Komisija nema pravnih osnova za protivljenje, budući da se pravila EU ne odnose na morski dio gasovoda", navodi predstavnik Evropske komisije Ana-Kaisa Itkonen.

Evropska komisija sada će nastojati da od zemalja Unije dobije saglasnost kako bi istupila kao posrednik prilikom sklapanja posla sa Rusijom i kako bi bio definisan pravni režim za "Sjeverni tok 2", prenose ruski mediji.

Projekat "Sjeverni tok dva" podrazumijeva izgradnju dvije linije gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi metara kubnih gasa godišnje sa obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke.

Planirano je da novi gasovod bude izgrađen pored "Sjevernog toka".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU