Cerar želi uređene odnose sa svim susjednim zemljama

04.01.2017. 13:52 / Izvor: Fena
Cerar želi uređene odnose sa svim susjednim zemljama

Za razliku od Slovenije, Hrvatska je odlučila da je više ne obvezuje arbitražni sporazum nakon što je zbog postupaka Slovenije kompromitiran.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da je njegova želja da Slovenija ima uređene odnose sa svim susjednim zemljama, te da se nada kako će i Hrvatska priznati odluku arbitražnog suda o graničnom prijeporu za koji slovenski mediji navode da bi mogla uslijediti ove godine.

"Što se tiče bilaterale, želimo u prvom redu dobre i uređene odnose sa susjednim zemljama. Godina u koju smo ušli u tom će pogledu biti posebno značajna", kazao je Cerar u govoru pred slovenskim diplomatima okupljenim na Brdu kod Kranja na redovnom godišnjem skupu, kako bi razgovarali o najvažnijim pitanjima međunarodne politike i dobili svoje zadaće za ovu godinu.

"Iskreno se nadam da će unatoč sadašnjoj teškoj situaciji nakon odluke arbitražnog suda doći do rješenja graničnog pitanja, što će omogućiti bolju suradnju naših država", kazao je Cerar.

Za razliku od Slovenije, Hrvatska je odlučila da je više ne obvezuje arbitražni sporazum nakon što je zbog postupaka Slovenije kompromitiran, pa se traži novo rješenje, dok Slovenija ustraje da arbitražu treba završiti obvezujućom presudom koju će priznati i Hrvatska.

"Slovenija će presudu arbitražnog suda poštovati. Očekujemo da će tako unatoč svemu postupati i Hrvatska, te da će nam u tom smislu u obrani vladavine prava i poštivanja međunarodnih ugovora pomoći i međunarodna zajednica", kazao je Cerar.

 Po njegovim bi riječima takav stav međunarodne zajednice bio važan i zbog stanja u širem okruženju.

"Arbitražna presuda neće utjecati samo na odnose između naše dvije susjedne države nego i na rješavanje sličnih predmeta u regiji. A njih nije malo", kazao je slovenski premijer u govoru diplomatima iz slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu.

 Naglasio je također važnost davanja euroatlantske perspektive državama zapadnog Balkana.

 "Za stabilnost na zapadnom Balkanu, koji se nalazi u našem neposrednom susjedstvu i koji je za Sloveniju od strateške važnosti potrebna je jasna euroatlantska perspektiva država te regije", kazao je slovenski premijer i dodao da je to osobito važno u sadašnjoj situaciji u Europi i u svijetu.

Prvog dana toga skupa diplomatima su se obratili slovenski predsjednik Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji su u utorak rekli kako se Slovenija zalaže za dobre bilateralne odnose sa susjedima, te naglasili da bi i Ljubljana i Zagreb trebali izbjegavati sve izjave koje bi narušile odnose u očekivanju odluke o arbitraži koja će biti "vrlo zahtjevan projekt.

Cerar se u svom govoru najviše dotaknuo mogućeg ponavljanja migracijske krize, te eventualnog pogoršanja stanja u Europskoj uniji.

"Sada, kad se Europa suočava s novim sigurnosnim i migracijskim izazovima, Slovenija može i dalje biti na raspolaganju za pomoć cijeloj regiji", kazao je Cerar diplomatima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU