Dvije godine u EU: Kako žive Hrvati

18.06.2015. 10:20 / Izvor: Nezavisne novine
Dvije godine u EU: Kako žive Hrvati

Novi podaci pokazuju da je Hrvatska platila 30 miliona evra više nego što je povukla iz fondova. Dobila je 700 miliona evra, a Briselu uplatila 730 miliona.

Dvije godine poslije ulaska u Evropsku uniju svjedene su računice i dileme više nema - Hrvatska je više platila članstvo nego što je od Brisela dobila.

Novi podaci pokazuju da je Hrvatska platila 30 miliona evra više nego što je povukla iz fondova. Dobila je 700 miliona evra, a Briselu uplatila 730 miliona.

Novi podaci otkrivaju da je Hrvatska među tri najsiromašnije zemlje EU, a iza nje su samo Bugarska i Rumunija. Hrvatski građani po induvidualnoj potrošnji daleko zaostaju za razvijenim zemljama članicama EU, ali i za Slovenijom.

I bivša desna i sadašnja lijeva vlast nisu učinile dovoljno da ponude programe za koje bi se mogao obezbijediti evropski novac. Procedura je dugačka i komplikovana i dvije godine članstva nisu iskorišćene kako se moglo. Tako je Hrvatska jedina članica EU kojoj je "članarina" bila toliko skupa, jer Brisel nije naprosto prepoznao projekte za koje bi dao novac.

Za dvije godine članstva Hrvatska nije uspjela da privuče ni evropske investitore u mjeri u kojoj se očekivalo. Brojne administrativne prepreke i dalje stoje pred evropskim kapitalom, pa se malo ko odlučuje za izgradnju fabrika. Više su Evropljani zainteresovani za ulaganja u turizam, da za relativno male pare dobijaju hotele i turističke komplekse širom Jadrana, prenose Večernje novosti.

Evropa više nije hit u Hrvatskoj. Malo ko se i poziva na EU, a informiranost hrvatskih građana oko zbivanja u Evropi nikad nije bilo lošije.

Privrednici prigovaraju da je prioritete ionako sve ovo vrijeme određivao Brisel, pa se najčešće hrvatski novac koristio za uvoz proizvoda iz EU.

To je i razlog što niko ni u Briselu nije previše zainteresovan da Hrvati dobiju pravu sliku o zbivanjima u EU, kako bi se sakrila računica koja je povoljna za Evropljane, a krajnje nepovoljna za Hrvate.

Nezadovoljnih je sve više. 

Obećanja o boljem životu ulaskom u EU nisu se ispunila, dok se, istovremeno, bilježi egzodus mladih ljudi iz Hrvatske u zemlje EU. Računa se da je za dvije godine iz zemlje otišlo čak 50.000 ljudi, najviše medicinara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU