EU će u septembru raspravljati o BiH

20.07.2016. 09:16 / Izvor: Avaz.ba
EU će u septembru raspravljati o BiH

Slovačka će definitivno staviti BiH na dnevni red sjednice Vijeća EU za opće poslove (GAC) u septembru, kada bi se trebala razmatrati aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji.

Slovačka će definitivno staviti BiH na dnevni red sjednice Vijeća EU za opće poslove (GAC) u septembru, kada bi se trebala razmatrati aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji. Potvrđeno je to za „Avaz" iz kabineta Miroslava Lajčaka, ministra vanjskih poslova Slovačke. 

Upravo je Slovačka zemlja koje predsjedava Vijećem EU, a ministar Lajčak u svojstvu predsjednika Vijeća EU na sjednici Vijeća za vanjske poslove (FAC) prije dva dana je informirao šefove diplomatija zemalja članica EU o napretku koji je ostvaren u BiH na putu ka Evropskoj uniji.

"Ministar Lajčak u svom kapacitetu predsjednika Vijeća EU u Briselu je informirao svoje partnere na sjednici FAC-a da Slovačka, zemlja koja predsjedava Unijom, ima namjeru pokrenuli raspravu o BiH i dostaviti nekoliko zakjučaka o BiH na idućoj ministarskoj sjednici GAC-a", kazao je za "Avaz" Igor Skoček, Lajčakov portparol.

No, kako on navodi, uprkos dobroj volji i namjerama Slovačke, hoće li se BiH zaista i naći na dnevnom redu tijela EU, ovisi isključivo o domaćim vlastima.

"To će biti uvjetovano domaćom zadaćom koju BiH treba uraditi. Osim adaptacije SAA, potrebno je uskladiti mehanizam koordinacije te je potreban još vidljiviji na predak u provođenju Reformske agende", naveo je Skoček.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU