Financiranje prekogranične zdravstvene suradnje RH i Slovenije EU fondovima

18.08.2017. 11:55 / Izvor: HINA
Financiranje prekogranične zdravstvene suradnje RH i Slovenije EU fondovima

Projekt je u Primorsko-goranskoj županiji primarno namijenjen za područja u Gorskom kotaru blizu Slovenije.

Klasteru zdravstvenog turizma Kvarnera, uz još sedam partnera u Hrvatskoj i Sloveniji, odobreno je iz Europskih fondova financiranje 85 posto iznosa od potrebnih 860.000 eura, za projekt prekogranične suradnje u poboljšanju zdravstvenih usluga koji će se provoditi sljedeće dvije godine.

Predsjednik udruge Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera i ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije dr. Vladimir Mozetič izvijestio je o tome na konferenciji za novinare u četvrtak u Rijeci.

Ciljevi projekta su utvrđivanje sadašnjeg stanja i potreba u zdravstvenoj skrbi, digitalizacija i informatizacija kao preduvjet međusobnog povezivanja partnera, potom razmjena iskustava i znanja uz edukaciju zdravstvenog kadra s hrvatske i slovenske strane te u konačnici izrada certifikata destinacije zdravlja kao dokumenta po kojem će se provoditi daljnji postupci, rekao je.

Namjera je jačati postojeće i stvaranje novih partnerstava na području zdravstva na prekograničnom području, što bi dugoročno trebalo podignuti kvalitetu usluga i smanjiti regionalne nejednakosti.

Koordinatorica projekta sa slovenske strane, dr. Gordana Kalan Čivčec, liječnica hitne i obiteljske medicine iz Postojne, kazala je da bi ovaj projekt trebao institucionalno regulirati hrvatsko-slovensku suradnju koja postoji i sada, kao u slučajevima kada liječnici iz slovenskih pograničnih područja odluče temeljem svoje procjene, prevesti pacijente u hitnim slučajevima u bolnicu u Rijeci, umjesto u udaljeniju Ljubljanu.

Mozetič je naveo da bi se time poboljšala zdravstvena usluga i stanovnicima Gorskog kotara uz slovensku granicu, kojima je ponekad lakše obaviti postupak u slovenskim zdravstenim ustanovama. Suradnja bi se odvijala ne samo u hitnim slučajevima, nego i u dijagnostici, zahvaljujući digitaliziranim uređajima i mogućnošću dijagnostike "na daljinu". 

Uz poboljšanje usluge domaćem stanovništvu, rezultati projekta koristi će i u turizmu, posebno tijekom ljetne sezone, kad se potrebe za zdravstvenim uslugama na Kvarneru višestruko povećaju.

Partneri u projektu s hrvatske strane su, uz Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, Dom zdravlja PGŽ, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Medicinski fakultet u Rijeci, a sa slovenske strane Dom zdravlja Ljutomer, Dom zdravlja Ilirska Bistrica, Opća bolnica Novo Mesto i Univerzitet za logistiku u Mariboru.

Projekt je u Primorsko-goranskoj županiji primarno namijenjen za područja u Gorskom kotaru blizu Slovenije, ali će se rezultati moći primijeniti i šire, pa i izvan županije, kazao je Mozetič. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU