Iz programa Europa za građane u 2016. povukli 75.000 eura sredstava

17.01.2017. 14:17 / Izvor: Akta.ba
Iz programa Europa za građane u 2016. povukli 75.000 eura sredstava

Ukupan proračun programa Europa za građane za razdoblje 2014.-2020. godina iznosi 185 milijuna eura. 

Prošle godine su organizacije  iz BiH kroz program "Europa za građane" povukle 75.000 eura sredstava za implementaciju svojih aktivnosti. Ta sredstva su dobila dva projekta, a deset projekta organizacija civilnog društva i lokalnih organa vlasti iz BiH su u 2016. sudjelovali kao partneri u projektima. 

Prema riječima Gorana Kučere, stručnog savjetnika za razvoj civilnog društva u Ministarstvu pravde BiH, obzirom da BiH svake godine za ovaj Program plaća ulaznu kartu od 15.000 eura može se reći da smo bili uspješni kada je u pitanju financijski dio ove priče.

Rok za predaju aplikacija otvoren je do 1.ožujka/marta, a sljedeći rok je 1. rujna/septembra 2017.

Kučera je danas na info danu, koji je održan u Centru za promociju civilnog društva, naveo da ukupan proračun programa, za razdoblje 2014.-2020. godina, iznosi 185 milijuna eura. 

Navodi da je apliciranje na ovaj Program jednostavnije od drugih programa EU i odlična prilika za vježbanje onima koji tek ulaze u priču sa EU fondovima. Što se tiče isplaćavanja  50 posto sredstava isplaćuje odmah na početku projekta, a ostatak po završetku.

''Program je specifičan po time da nema usko definirano polje tema na koje aplikanti moraju bazirati svoje projekte. To može biti široki raspon tema koje se mogu staviti u europski kontekst. Prihvatljive su sve aktivnosti od organiziranja konferencija, seminara, izložbi, snimanja dokumentaraca...'', objašnjava Kučera.

Program je namijenjen neprofitnim organizacija, udruženjima, općinama, gradovima, a na njega mogu aplicirati čak i mjesne zajednice. Ono što je bitno za ovaj Program je da svaki aplikant mora imati bar jednog partnera iz EU.

Podsjetimo, zemlje sudionice Programa su 28 država članica Europske unije, zemlje pristupnice, zemlje kandidatkinje i potencijalne zemlje kandidatkinje (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija i Makedonija) kao i zemlje EFTA-e.

Cilj Programa je promicanje suradnje među zemljama sudionicama Programa, u područjima vezanima za zajedničku europsku povijest i aktivno europsko građanstvo.

''Svrha Programa jest poticati promišljanje zajedničke povijesti i razvoj aktivnog europskog građanstva davanjem financijskih potpora organizacijama koje rade na osnaživanju osjećaja europskog identiteta i pripadnosti Europskoj uniji kroz umrežavanje i razmjenu znanja, iskustava, tradicija i vizija napretka'', navodi Kučera.

Programom se također nastoji osnaživati interkulturalni dijalog na europskoj razini povezivanjem građana i poticanjem suradnje neprofitnih organizacija i jedinica lokalne i regionalne samouprave među zemljama članicama Programa.

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU