Kako do sredstava iz programa ERASMUS +?

21.05.2016. 10:36 / Izvor: Akta.ba
Kako do sredstava iz programa ERASMUS +?

"ERASMUS +" je zamijenio dosadašnje programe iz perioda 2007- 2013. – Program za cjeloživotno učenje.

Info dan o najvažnijem programu Evropske unije, u oblasti obrazovanja, omladinske politike, sporta i obuke, "ERASMUS +", održan je u Bijeljini za predstavnike visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija i sve potencijalne aplikanate.

Uz podršku Nacionalne kancelarije "ERASMUS +" u BiH, Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije pružio je informacije studentima, nastavnom osoblju i mladima kako uspješno da apliciraju na javne pozive EU iz ove oblasti.

"Nastojimo da lokalne partnere redovno informišemo o dostupnim fondovima EU kako bi uspješno aplicirali i pribavili sredstva za unapređenje sopstvenih kapaciteta i kompetencija i, na taj način, dali svoj doprinos razvoju Grada",  istakla je Ankica Todorović, šef Odsjeka.

Direktor Nacionalne kanacelarije „"ERASMUS +" u BiH, Suad Muhibić, naglasio je da ovaj Program pruža šansu visokoškolskim ustanovama da se modernizuju.

"Za period od 2014. do 2020. godine 'ERASMUS +' program raspolaže budžetom od 14 milijardi evra, namjenjenih, između ostalog, usavršavanju i modernizaciji visokoškolskih ustanova, njihovih planova i programa, kao i razmjeni iskustava između univerziteta kroz zajedničku saradnju", istako je Muhibić.

"ERASMUS +" je zamijenio dosadašnje programe iz perioda 2007- 2013. – Program za cjeloživotno učenje (s njegovim potprogramima Erasmus, Leonardo Da Vinci, Comenius i Grundtvig), Mladi u akciji, kao i Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink.

Program po prvi put uvodi podršku u području sporta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU