Mljekarima pola milijarde eura pomoći

19.07.2016. 10:14 / Izvor: Agencije
Mljekarima pola milijarde eura pomoći

Time je ukupna pomoć evropskom poljoprivrednom sektoru porasla na milijardu eura.

Evropska unija je najavila dodatnih 500 miliona eura pomoći poljoprivrednicima kako bi preokrenula sunovrat cijena u oslabljenoj mliječnoj industriji.

Time je ukupna pomoć evropskom poljoprivrednom sektoru porasla na milijardu eura, javlja AFP.

"Evropska komisija je predstavila novi paket mjera vrijedan 500 miliona eura iz evropskih fondova, s ciljem pružanja pomoći poljoprivrednicima u svjetlu tekućih poteškoća na tržištu, a naročito na tržištu mliječnih proizvoda", saopćila je EK.

Snažan odgovor

"Ovaj paket će omogućiti novi snažan odgovor i također pokazuje da je EK mobilizirala više od milijardu eura novih sredstava za pružanje podrške poljoprivrednicima koji su u teškoj situaciji", izjavio je evropski komesar za poljoprivredu Phil Hogan, prenosi Tanjug.

Od pomenutog iznosa, 150 miliona eura otići će kao kompenzacija nezavisnim i drugim proizvođačima za svaki litar mlijeka koji ne proizvedu, dok će preostalih 350 miliona eura biti preraspodijeljeno članicama EU-a, koje će potom odlučiti o dodatnim mjerama za pružanje pomoći poljoprivrednicima.

Prekomjerna proizvodnja mlijeka u EU, koja je nastupila poslije ukidanja kvota za proizvodnju mlijeka u aprilu 2015. godine, uzrokovala je kolaps cijena, koje se još uvijek nisu oporavile uprkos paketu pomoći od 500 miliona eura najavljenom u septembru prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU