Na snagu stupila direktiva EU-a o duhanskim proizvodima

20.05.2016. 10:40 / Izvor: HRT
Na snagu stupila direktiva EU-a o duhanskim proizvodima

Direktiva je zakonodavni akt Europske unije, koji se ne primjenjuje izravno u zemljama članicama.

Nova pakiranja cigareta s fotografijama na kojima su prikazane strašne posljedice pušenja, trebala bi se za koji mjesec pojaviti i na hrvatskim prodajnim mjestima. Riječ je o primjeni nove direktive Europske unije o duhanskim proizvodima, koja je stupila u ponoć na snagu. Određeno je da ilustracije moraju zauzimati 65 posto površine kutije, a stare omote treba povući do 20. svibnja sljedeće godine.

Direktiva je zakonodavni akt Europske unije, koji se ne primjenjuje izravno u zemljama članicama. Direktivom se definira cilj koji se želi postići, a zemljama članicama se prepušta da same odluče kakvim će zakonom taj cilj ispuniti. Povjerenik za zdravstvo Vytenis Andriukaitis izjavio je da je i od Hrvatske dobio obavijest da će donijeti oštriji zakon od direktive.

U Europskoj komisiji kažu da se neće žuriti s pokretanjem postupka protiv onih zemalja koje još nisu unijele direktivu jer žele vidjeti koji su razlozi za kašnjenje. U svakom slučaju put od pokretanja postupka do sankcioniranja zbog neunošenja direktive je vrlo dug, a i obustavlja se čim se zemlja članica uskladi s direktivom.

U sinoćnjem Dnevniku ministar zdravlja Dario Nakić rekao je kako je zakon upućen u proceduru i na Vladinim je radnim tijelima. Dodao je kako nismo jedina zemlja koja kasni te kako očekuje da će uskoro biti donesen.

Rekao je i kako se ne razmišlja o potpunoj zabrani pušenja u kafićima i restoranima. Odluka o tome bit će prepuštena lokalnim zajednicama, u smislu da mogu to u jednom dijelu odrediti ako žele promovirati zdravstvene oblike turizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU