Orešković izdvojio reforme na kojima će raditi nova hrvatska vlada

15.01.2016. 14:20 / Izvor: HINA
Orešković izdvojio reforme na kojima će raditi nova hrvatska vlada

Mandatar hrvatske vlade Tihomir Orešković poručio je u petak kako neće biti radikalnih rezova, već će se njegova Vlada fokusirati na smanjenje javnog duga i deficita.

Mandatar hrvatske vlade Tihomir Orešković poručio je u petak kako neće biti radikalnih rezova, već će se njegova Vlada fokusirati na smanjenje javnog duga i deficita, povećanje efikasnosti javnog sektora, jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, jačanje investicija, posebice kroz privlačenje EU fondova i oživljavanje mrtvog kapitala države, te reforme u zdravstvenom sektoru, prenosi Hina. 

Odgovarajući na pitanja novinara nakon povratka iz Kitzbuehela, Orešković je kao dva glavna pokretača promjena istaknuo investicije i smanjenje deficita.  Rekao je i kako je glavno pitanje investitora bilo kada će Hrvatska riješiti pitanje javnog duga.

"Svi vide da smo krenuli s rastom BDP-a, što je super, ali ako ne smanjimo javni dug bit će problem", naglasio je Orešković.

Kazao je kako je investitorima jasno komunicirano da će gospodarski rast pokrenuti EU fondovi, s obzirom da Hrvatska ima 10,7 milijardi eura na raspolaganju do 2020. godine. Pritom je kao sektore s potencijalom rasta investicija naveo energetiku, infrastrukturu i ostale.

"Imamo dovoljno ljudi, snage i resursa da možemo privući novac iz fondova i to će biti uspjeh za Hrvatsku", rekao je Orešković.

Jedan od pokretača promjena koje je mandatar naveo je i jačanje konkuretnosti gospodarstva kroz mjere temeljene na izvješću Doing Business te je istaknuo kako su te promjene moguće ne kroz ikakve radikalne rezove, već fokusiranje i jačanje efikasnosti kroz tehnologiju.

Spomenuo je i reformu u zdravstvu, prije svega u području javne nabave i uštede u administraciji.

Ponovio je i kako se zalaže za bolje korištenje 'mrtvog kapitala' u vlasništvu države, "što neće imati nikakav utjecaj na građane Hrvatske", a pomoći će smanjenju duga. "Tako ćemo si kupiti vrijeme i onda možemo opet dobiti i investicije i EU fondove, a i druge reforme iskoristiti da taj dug počne padati", izjavio je Orešković. "To nisu nikakvi rezovi, to je čista egzekucija", naglasio je Orešković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU