Politico: Hrvati koriste Brexit da otvore Britaniju za svoje radnike

25.07.2017. 14:28 / Izvor: Agencije
Politico: Hrvati koriste Brexit da otvore Britaniju za svoje radnike

Hrvatska koristi pregovore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije kako bi pokušala otvoriti britansko tržište za svoje radnike.

Hrvatska koristi pregovore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije kako bi pokušala otvoriti britansko tržište za svoje radnike, piše briselski portal Politico.

Zvanični Zagreb je, kako se navodi, tražio od glavnog pregovarača EU-a za Brexit da se pregovorima omogući Hrvatima da žive i rade u Britaniji od jula sljedeće godine i da time steknu beneficije koje će imati državljani zemalja članica Evropske unije, kada Britanci napuste taj blok, što bi se trebalo dogoditi 2019. godine.

"Za razliku od građana preostalih 26 država EU-a, Hrvati nemaju automatsko pravo da žive i rade u Britaniji, zbog privremenih restrikcija koje su uvedene nakon ulaska Hrvatske u EU 2013. godine. One su na snazi do 30. juna 2018. godine, a London bi ih mogao produžiti za dvije godine", navodi Politico.

Ukoliko do toga dođe, Hrvati ne bi mogli imati korist od ponude britanske premijerke Therese May za "riješenim statusom građana EU-a", nakon Brexita, ocjenjuje taj portal.

"Prava građana su veoma važna za Hrvatsku, kao i specifična pozicija u odnosu na slobodu kretanja radnika", navela je Maja Bogdan, savjetnica hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Ta tema je bila na dnevnom redu i kada je prošle jeseni glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier posjetio Zagreb, ali je pitanje doseglo dramatičan nivo u kasnijim konsultacijama.

Dodatne komplikacije

"Hrvatski demarš, za sada limitiran na diplomatske razgovore iza zatvorenih vrata, rani je signal da specifični zahtjevi pojedinih država članica izlaze na površinu i tokom ranih pregovora i dodatno komplikuju sve. To sugeriše da tražena kohezija u EU-u možda neće potrajati", navodi Politico.

"Na papiru, Hrvatska ne može blokirati dogovor sa Britanijom jer je za postizanje konačnog dogovora neophodna kvalifikovana većina država članica, a ne konsenzus. Za sada, Zagreb ne prijeti Briselu, ali nesuglasice u EU unose politički problem i mogle bi dati Londonu vjetar u leđa u iznošenju novih zahtjeva", ocjenjuje briselski portal.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU