Regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana od ogromnog značaja

16.08.2017. 14:16 / Izvor: Fena
Regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana od ogromnog značaja

Regionalna saradnja, osim značaja evropske perspektive, također doprinosi jačanju ekonomskih, kulturnih razmjera.

Regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana, koja se smatra jednim od uslova za napredak u evropskim integracijama od zajedničkog interesa, bila je središnja tema jučerašnjeg sastanka makedonskog ministra za evreopska pitanja i zamjenika premijera, Bujara Osmanija, s ambasadorima Albanije, Kosova, Crne Gore, Srbije, te ambasadoricom BiH Lepom Babić.

Inicijativu zamjenika premijera da održi redovne sastanke s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana u interesu njihovih evropskih ambicija pohvalili su predstavnici ostalih zemalja na sastanku.

Oni su izrazili nadu da će se takvi sastanci održavati na redovnoj bazi, u nastojanju uspoješnog bavljenja zajedničkim interesom njihovih zemalja da ubrzaju svoje evropske integracije, saopćio je makedonski sekretarijat za evropska pitanja. 

"Regionalna saradnja, osim značaja evropske perspektive, također doprinosi jačanju ekonomskih, kulturnih i društvenih razmjena, koje su od ogromne koristi građanima naših zemalja", izjavio je zamjenik premijera Osmani.

Od zajedničkog je interesa, dodao je, unaprijediti saradnju u okviru berlinskog procesa, bitne inicijative za regionalno infrastrukturno i ekonomsko povezivanje zemalja zapadnog Balkana, prenosi makedonska novinska agencija MIA.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU