Skuplje putarine u Hrvatskoj

17.03.2017. 08:14 / Izvor: Agencije
Skuplje putarine u Hrvatskoj

Cijene putarina biće skuplje za 10 odsto od 1. jula do 30. septembra, dakle u vrijeme trajanja turističke sezone.

Hrvatska Vlada donijela je odluku o povećanju cijena putarina na autocestama, pa će ta naknada u ljetnim mjesecima biti skuplja za 10 odsto, dok će u ostatku godine poskupljenje iznositi pet posto.

Takva je odluka dio poslovnog i finansijskog restrukturiranja cestovnog sektora. Uvodom u reformu cestovnog sustava, predviđeno je poskupljenje putarina na prometnicama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC).

Cijene putarina biće skuplje za 10 odsto od 1. jula do 30. septembra, dakle u vrijeme trajanja turističke sezone.

Pojašnjavajući takvu odluku, resorni ministar Oleg Butković podsjetio je da hrvatski cestovni sektor karakteriše visoka zaduženost i nemogućnost otplate kreditnih obveza.

"Ukupna zaduženost sektora iznosi 5,2 milijarde eura, od čega samo ove godine na naplatu dolazi 1,14 milijardi eura. Ukupni dug ovog sektora čini nešto više od 13,5 posto ukupnog javnog duga države. Uz postojeće prihode, koji su u 2016. prema 2015. rasli za sedam posto, nije moguće isplaćivati kreditne obveze idućih pet godina“, objasnio je Butković.

Naveo je kako se predloženom modelu restrukturiranja pristupilo kako bi se izbjeglo koncesionisanje ili privatizacija autocesta, kao i nekontrolirano povećanje cijena putarina u režiji privatnih koncesionara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU