Slovenija gospodarski ne vidi alternativu za EU

21.11.2016. 13:51 / Izvor: Fena
Slovenija gospodarski ne vidi alternativu za EU

Europa nema zajedničku vojsku, ali je jedan od najvažnijih ekonomskih blokova u svijetu, kazao je Erjavec.

Slovenija u Europskoj uniji ostvaruje više od tri četvrtine trgovine i ne vidi alternativne mogućnosti za svoj razvoj, istaknuto je na panelu vodećih menadžera, kojemu je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, a čije naglaske prenosi u ponedjeljak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Europa nema zajedničku vojsku, ali je jedan od najvažnijih ekonomskih blokova u svijetu, kazao je Erjavec, upozorivši da bi se utjecaj EU-a u svijetu smanjio ako bi se ona odrekla globalizacije i sklapanja trgovinskih i investicijskih sporazuma s drugim blokovima. Europa ne može u međunarodnoj trgovini konkurirati niskim cijenama nego kvalitetom te svojim utjecajem povećavati međunarodne socijalne standarde, ocjena je slovenskog šefa diplomacije.

Erjavec je kao glavnu pretpostavku za stabilizaciju eurozone naveo jačanje povjerenja među članicama, a kao veliku priliku za Europu naveo rast digitalnog tržišta koje, kako je naveo, u integraciji ima potencijal od 415 milijardi eura i može stvoriti stotine tisuća novih radnih mjesta.

Neki gospodarstvenici upozorili su državu da bi interese najvećih svojih poduzeća morala prepoznati kao vlastite interese te ukazali na sve izraženije razlike koje se ogledaju u raspravama o budućnosti europskih integracija.

"Američka administracija interese američkih korporacija razmije kao američke interese", kazao je u raspravi Franjo Bobinac, direktor koncerna Gorenje, najvećeg slovenskog izvoznika.

Drugi su iznijeli mišljenja kako se slabosti EU-a pokazuju u političkim i ekonomskim razlikama članica intregracije, osobito kad je riječ o Europskoj monetarnoj uniji (EMU), gdje nisu riješene napetosti između bogatijeg sjevera i država "sredozemnog luka" koje koriste zajedničku europsku valutu.

Da EU još nije dovoljno integrirana i da vodeće države u međunarodnoj trgovini prema trećim državama i blokovima zastupaju u prvom redu svoje interese ocijenio je Vojmir Urlep, direktor ljubljanskog Leka, farmeceutske kompanije u vlasništvu švicarskog Novartisa.

"Sve dok Angela Merkel i Francois Hollande putuju u treće države u ime njemačke i francuske ekonomije, Europa neće biti ono što bismo željeli", kazao je Urlep, dodavši da bi tek stvaranje "europskog" političkog mentaliteta bilo pravi korak prema Europi kakvu zamišljamo, bloku koji bi mogao konkurirati ostalima u današnjoj globaliziranoj ekonomiji.

Rasprava o ekonomskim dilemama EU-a održana je u okviru inicijative ministarstva vanjskih poslova o seriji panel rasprava povodom skorašnje 60. obljetnice potpisivanja Rimskog ugovora kao povijesnog temelja današnje Europske unije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU