Slovenska vlada će razmatrati novi zakon o strancima

05.01.2017. 09:44 / Izvor: HINA
Slovenska vlada će razmatrati novi zakon o strancima

Migracije je Cerar ocijenio jednim od sigurnosnih izazova koji prijete Europskoj uniji.

Slovenska vlada danas će razmatrati usvajanje izmjena zakona o strancima, prema kojemu bi se potencijalni tražitelji azila mogli odbiti već na granici, najavio je u srijedu premijer Miro Cerar.

"Prijedlog zakona dobio je potrebnu političku potporu, ocjenjujemo da je adekvatan, preventivan i da su predviđene mjere razmjerne okolnostima", kazao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani, nakon sastanka vijeća za nacionalnu sigurnost", javila je Hina.

Vladajući su prijedlog zakona usklađivali više mjeseci jer su ga neki ministri ocjenjivali ustavno spornim i navodili da dovodi u pitanje uvažavanje međunarodnih konvencija koje predviđaju obvezu država u pogledu pružanja međunarodne zaštite izbjeglicama iz ugroženih područja.

"U zadnje se vrijeme suočavamo s pojačanim ilegalnim migracijskim tokom, a mijenja se i struktura migranata, pa je povećan i rizik da se među njima pojave osobe koje predstavljaju povećan sigurnosni rizik", kazao je Cerar, predstavljajući potrebu razmatranja zakona.

"Važno je da smo cijelo vrijeme budni i pozorni, inzistirat ću da uz humanost Slovenija osigura i potrebnu sigurnost", kazao je Cerar, ali je dodao da se sadašnji stupanj mjera sigurnosti neće mijenjati jer se ne smatra da Sloveniji prijeti povećan rizik od terorističkih prijetnja.

Migracije je Cerar ocijenio jednim od sigurnosnih izazova koji prijete Europskoj uniji.

Dodao je kako je Slovenija spremna braniti vanjsku granicu Schengenskog prostora, ali da je protiv zatvaranja i restrikcija na granicama unutar tog područja jer to izaziva političku i gospodarsku štetu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU