Švedski poslanici povećali vojni budžet

16.08.2017. 13:53 / Izvor: Fena
Švedski poslanici povećali vojni budžet

Novac će biti iskorišten za povećanje broja vojnika, poboljšanje obuke, nabavku nove opreme i održavanje stare.

Švedski ministar odbrane izjavio je u srijedu da su se poslanici, među kojima su i predstavnici dvije opozicijske stranke desnog centra, saglasili da povećaju švedski vojni budžet za 2,7 milijardi kruna (334 miliona dolara) godišnje tokom naredne dvije godine.

Ministar Peter Hultqvist iz Socijaldemokratske stranke, izjavio je da je to "značajan signal u vrijeme kada primjećujemo pojačane vojne aktivnosti u našem vidokrugu". U regiji Baltičkog mora pojačane su vojne aktivnosti, uključujući i pokrete nekih ruskih jedinica.

Novac će biti iskorišten za povećanje broja vojnika, poboljšanje obuke, nabavku nove opreme i održavanje stare, saopćio je Hultqvist.

Sporazum je postigla manjinska vlada - koju čine Socijaldemokrati premijera Stefana Lofvena i Stranka zelenih - plus opozicione stranke Umjerenih i Centra.

Formalno glasanje u partlamentu koji broji 340 poslanika i u kome vladajuća koalicija ima 138 mjesta, očekuje se nakon predstavljanja ukupnog budžeta za  2018. godinu u septembru.

U septembru prošle godine, Švedska je stacionirala stalne trupe na otoku Gotland na Baltičkom moru. U martu je ponovo uvela služenje vojnog roka i za muškarce i za žene.

Nezavisni Institut za istraživanje mira iz Stockholma saopćio je da ukupni vojni troškovi Švedske - koja nije članica NATO-a - za 2016. godinu iznose 48,5 milijardi kruna (šest milijardi dolara) - i predstavljaju ukupno jedan posto bruto društvenog proizvoda. Poput Finske, koja dijeli granicu s Rusijom, Švedska je odbila da bude članica alijanse, prenosi AP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU