Usvojene nove regulative protiv izbjegavanja poreza

21.06.2016. 11:31 / Izvor: Agencije
Usvojene nove regulative protiv izbjegavanja poreza

Predugo su određene kompanije mogle da koriste neusklađenost poreskih sistema između članica čime su izbjegli plaćanje poreza u od nekoliko milijardi eura.

EU je danas usvojila nove regulative s ciljem borbe protiv izbjegavanja poreza. "Današnji sporazum zadaje težak udarac onima koji su uključeni u korporativno izbjegavanje poreza. Predugo su određene kompanije mogle da koriste neusklađenost poreskih sistema između članica čime su izbjegli plaćanje poreza u od nekoliko milijardi eura", rekao je evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Pjer Moskovisi.

U izvještaju iznesenom pred Evropski parlament navodi se da su, prema pretpostavkama, slična poreska izbjegavanja članice EU koštale 70 milijardi eura godišnje.

Među usvojenim regulativama su i nova ovlaštenja za oporezivanje profita koje korporacije, čije je sjedište u EU, prebacuju u države sa manjim ili bez poreskih stopa, a u kojima nemaju poslovnih aktivnosti.

Sa regulativama su se prošle sedmice saglasili ministri finansija EU. Belgija i Češka su zatražile privremenu suspenziju sporazuma, ali su povukle svoja protivljenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU