Zbog istarskog terana Slovenija spremna tužiti Europsku komisiju

28.12.2016. 12:00 / Izvor: HRT
Zbog istarskog terana Slovenija spremna tužiti Europsku komisiju

Kako navode slovenski mediji, Europska komisija navodno pokušava naći rješenje koje je Sloveniji omogućilo da proizvodi slovensko vino.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan oštro je reagirao na neslužbene najave da će Europska komisija uskoro predložiti kompromisno rješenje u sporu oko vina teran, koji u zadnje vrijeme ugrožava inače dobru suradnju Hrvatske i Slovenije u poljoprivredi.

"Ako je to točno, cijela će Slovenija biti ogorčena, jer Hrvatska svojim teranom krši europska pravila, a mi ih branimo. Ako se to dogodi, past će ugled Europske unije u Sloveniji", kazao je Židan za Slovenski radio, dodavši da je nije isključena tužba Slovenije protiv EK-a i da je takvo stajalište cijelog slovenskog političkog vodstva koje će odlučno reagirati.

Židan je kazao da u idućem razdoblju planira sastanke s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom i drugim europskim kolegama, pri čemu će braniti slovenske interese i slovenski kraški teran. "Bit ću vrlo razočaran dopusti li se Hrvatskoj izuzetak u korištenju zaštićenog naziva vina teran i upotrijebit ćemo sva pravna sredstva za zaštitu slovenskih proizvođača", kazao je Židan u izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Pozivajući se na neimenovane izvore u Bruxellesu, slovenski su nacionalni mediji u srijedu objavili da je EK Hrvatsku zamolio da privremeno pričeka s prihvaćanjem novog zakona kojim bi u Hrvatskoj bilo dopušteno na bocama s vinom uz naziv vina na naljepnici istaknuti i sortu grožđa od koje je proizvedeno, te da je Bruxelles nezadovoljan što Ljubljana i Zagreb u dvije godine nisu postigli rješenje za bilateralni spor, kao i da će pokrenuti postupak kako bi se on riješio kompromisom kojim bi mogle biti zadovoljne obje strane.

To rješenje navodno predviđa da bi na bocama s hrvatskim teranom pisalo "hrvatska Istra", a manjim slovima "teran", kako bi konzumenti mogli razlučiti između terana iz slovenskog primorja koji se proizvodi od sorte refošk i hrvatskog vina teran iz Istre koji nastaje od vina teran. Slovenija na to dosad nije pristajala te je tražila zabranu prodaje terana iz Hrvatske na području Europske unije, ali i na hrvatskom tržištu.

Kako navode slovenski mediji, Europska komisija navodno pokušava naći rješenje koje je Sloveniji omogućilo da proizvodi slovensko vino frankovka, iako se ono proizvodi i prodaje pod tim imenom i u drugim državama srednje i mediteranske Europe, a slično je i sa slovenskim vrstama šampanjca i burgundca.

Slovenija podnijela žalbu Europskoj komisiji zbog istarskog terana

Slovenija je u četvrtak Europskoj komisiji predala žalbu u kojoj se potužila da hrvatski vinari iz Istre i dalje proizvode i prodaju vino teran iako je Slovenija svoj tzv. kraški teran zaštitila oznakom geografskog podrijetla prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, potvrdio je novinarima u izjavi nakon redovne sjednice vlade ministar poljoprivrede Dejan Židan.

Žalili smo se zato što hrvatski vinari time krše europske propise i zato jer hrvatski nadležni organi na to ne reagiraju, kazao je Židan. No, budući da je Slovenija odbijala mogućnost prodavanja hrvatskog vina s oznakom teran na europskom tržištu, pozivajući se na zaštitu svog terana, te hrvatska nastojanja nazivala političkim pritiskom, sada je po informacijama slovenskih medija Europska komisija sklona nametanju svog kompromisnog rješenja, ali uz pristanak obiju strana.

Navodno bi po ideji Europske komisije, javili su slovenski mediji, hrvatski teran unatoč slovenskom protivljenju dobio "europsku" ulaznicu i smio bi se prodavati na tržištu. Slovenski ministar poljoprivrede Židan je u srijedu izjavio kako ne isključuje da bi u slučaju da se takva odluka doista predloži ili donese Slovenija mogla na sudu EU-a tužiti Europsku komisiju jer bi popuštanje Hrvatskoj bilo posljedica političkih pritisaka i lobističkih akcija.

Vjerujem da ćemo uspjeti Europsku komisiju uvjeriti da odustane od mogućeg pogrešnog postupka. U suprotnom bi se slučaju destabilizirao europski pravni poredak i smanjio ugled EU-a, kazao je Židan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU