HIFA PETROL donirala sredstva za kupovinu mamograf aparata UG "NADA" Jajce

28.06.2017. 17:04 / Izvor: Akta.ba
HIFA PETROL donirala sredstva za kupovinu mamograf aparata UG 'NADA' Jajce

Početkom ovog mjeseca kompanija HIFA PETROL podržala je inicijativu UG "Nada" iz Jajca.

Početkom ovog mjeseca kompanija HIFA PETROL podržala je inicijativu UG "Nada" iz Jajca i uplatila kompletan iznos za kupovinu mamograf medicinskog uređaja za rano otkrivanje raka dojke.

Neformalna koalicija organizacija "Zajedno" iz Jajca, koja se bavi promicanjem mira, tolerancije, međuetničke snošljivosti i osuda zločina iz mržnje, pokrenula je inicijativu za nabavku mamografa, medicinskog uređaja koji služi za otkrivanje raka dojke.

Ova inicijativa je pokrenuta na traženje članica koalicije UG "Nada" iz Jajca a koje pružaju potporu oboljelima od raka dojke i drugih malignih oboljenja.

"Nabavkom mamografa smatramo da će se bitno smanjiti broj smrtnih slučajeva od raka dojke na području naše općine (i šire) obzirom da je trenutno na području kantona samo jedan i to u Bugojnu", navode iz ove organizacije.

"Naime, rak dojke, ukoliko se otkrije na vrijeme se može uspješno liječiti. Pored toga što će ovom nabavkom mamografa doći do značajnog rasterećenja bolnice u Bugojnu (u kojoj se do sada nalazio jedini mamograf u ovom kantonu), pomoći će i  rano dijagnosticiranje malignih oboljenja i na području općina Jezero, Šipovo i Mrkonjić grad, koje se nalaze u Republici Srpskoj čime se promiče i među-etnička tolerancija i suživot", dodaju iz ove organizacije.

"Mi smo društveno odgovorna kompanija i u skladu sa tim naše mnoge donacije su usmjerene prema projektima od društvenog značaja odnosno projektima koji za cilj imaju pomoć široj društvenoj zajednici kao što smo to prepoznali u ovom projektu UG 'Nada' iz Jajca. Mi se iskreno nadamo da će ovaj aparat pomoći svima onima koji su na bilo koji način do sada bili uskraćeni za usluge ovog aparata ili na bilo koji drugi način nisu bili u prilici se testirati i time preventivno djelovati kada je ova bolest u pitanju", riječi su pomoćnika direktora kompanije HIFA PETROL Ahmeda Ahmetlića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi