SOS Dječija sela BiH: Organizacija koja kontinuirano unapređuje svoj rad

24.05.2016. 08:18 / Izvor: Akta.ba
SOS Dječija sela BiH: Organizacija koja kontinuirano unapređuje svoj rad

U SOS Dječijem selu Sarajevo upriličeno je druženje sa kolegama iz Centara za socijalni rad i ministarstava.

U SOS Dječijem selu Sarajevo upriličeno je druženje sa kolegama iz Centara za socijalni rad i ministarstava.

Ovo je bila prilika da se gosti upoznaju sa novim aktivnostima koje će organizacija SOS Dječija sela BiH poduzeti u narednom periodu u pogledu pružanja što kvalitetnije brige za djecu bez roditeljskog staranja i prilika za druženje sa SOS porodicama. Ono na što su SOS Dječija sela BiH  itekako ponosna jeste što su prepoznata kao organizacija koja pruža kontinuiranu i kvalitetnu brigu te organizacija koja kontinuirano unapređuje svoj rad.

U sistemu socijalne zaštite, SOS Dječija sela BiH su jedinstvena organizacija koja brine o djeci do njihove potpune samostalnosti i nakon punoljetstva, ulažući sve resurse u njihovu sretnu budućnost. Kroz postojeće programske lokacije i SOS Resursne centre u Sarajevu, Tuzli, Gračanici, Maglaju, Srebrenici, Mostaru i Goraždu brinemo, te dajemo podršku ka više od 1.000 djece i preko 300 porodica u potrebi.

"U SOS Dječijim selima u Sarajevu i Gračanici, kroz porodični model brige osiguravamo toplo i sigurno mjesto za odrastanje djece bez roditeljskog staranja i trenutno se u 26 porodičnih kuća obezbjeđuje topli dom za 278 djece iz različitih dijelova BiH. SOS Program jačanja porodice kroz SOS Centre za dijete i porodicu u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Srebrenicu, Maglaj i Gračanicu pruža direktnu podršku za 758 djece i više od 300 porodica, u cilju preveniranja izdvajanja djece iz porodice", ističu iz SOS Dječijih sela BiH.

Edukativni programi pružaju podršku kako formalnom, tako i neformalnom obrazovanju djece i mladih ne samo iz funkcionalnih porodica nego prioritetno djeci iz marginaliziranih i ugroženih kategorija. Servisi se pružaju na dnevnoj osnovi kroz rad SOS Vrtića, Centra za rani rast i razvoj te kroz radionice vezane za obavezno predškolsko obrazovanje organizirano pretežno u izdvojenim školama u BiH, a kroz novoosnovane SOS Centre za mlade u Sarajevu i Tuzli SOS Dječija sela BiH su se fokusirala na organiziranje i pružanje sistemske i stručne podrške mladima kroz koju će razviti personalne kompetencije potrebne za kvalitetnije i dugoročnije integriranje kako u društvenu zajednicu tako i na tržište rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi