Uručena donacija Prihvatnom centru Duje i JU Dom za starija lica

14.02.2017. 07:42 / Izvor: Akta.ba
Uručena donacija Prihvatnom centru Duje i JU Dom za starija lica

Kupovina jedne "Glade" svijeće značila je ujedno i doniranje jedne konvertibilne marke starima i nemoćnima, tačnije Prihvatnom centru Duje

10.2.2017.  u  Hipermarketu  Lukavica uručena je donacija Prihvatnom centru Duje i JU Domu za starija lica iz Istočnog Sarajeva.

Starije i nemoćne osobe često su na marginama društva, stoga je ovoj kategoriji stanovništva svaka pomoć dobrodošla. Upravo to je i bio cilj akcije "Osjeti radost, osjeti Glade", koju je realizova domaći trgovački lanac "Bingo", u saradnji s kompanijama "SC Johnson" i "Nelt", u periodu od 15. novembra 2016. do 15. januara ove godine. 

Kupovina jedne "Glade" svijeće značila je ujedno i doniranje jedne konvertibilne marke starima i nemoćnima, tačnije Prihvatnom centru Duje (MFS-EMMAUS) i JU Dom za starija lica Istočno Sarajevo.

Centar Duje kao najveći projekat udruženja MFS-EMMAUS predstavlja jednu od najvećih institucija socijalne zaštite u BiH, a u kojem je svoj siguran dom trenutno našlo 424 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija. Među njima je i 30 % starijih, odnosno osoba treće životne dobi. Svakodnevna briga o korisnicima iziskuje ogromne troškove tako da je svaki vid pomoći i podrške dobro došao. Ovu donaciju ćemo iskoristiti za kupovinu sredstava za rad u našoj radno-okupacionoj terapiji, gdje korisnici svakodnevno izrađuju različite ukrasne predmete, poklone i slično. Koristim priliku da se zahvalim nosiocima ove kampanje, kao i kupcima koji su kupovinom svijeća pomogli kampanju, i da ih pozovem da i u budućnosti nastave svoju podršku sličnim akcijama ali i da budu odani kupci onim kompanijama koje u svom poslovanju njeguju društveno odgovornu ulogu.“, kazao je Elmedin Škrebo iz Udruženja Emmaus.

Miljan Sladoje direktor Doma za starija lica Istočno Sarajevo zahvalio je na podršci.  "Dom za starija lica Istočno Sarajevo postoji od 1995. godine. Osnovna djelatnost ustanove je socijalna zaštita i briga o starijim i nemoćnim licima. Trenutno je kod nas svoj drugi dom pronašlo 140 lica različitih zdravstvenih i socijalnih potreba. Naš dom svakodnevno pruža sve potrebne uslove za ugodan i bezbrižan život svojih korisnika, što svakako iziskuje značajne troškove. Samim tim, u današnjoj ekonomskoj situaciji, svaka podrška i pomoć je dobro došla, zbog čega smo neizmjerno zahvalni nosiocima ove kampanje na doniranim sredstvima, ali i zbog pokazane društvene odgovornosti i humanosti prema onima kojima je pomoć zaista potrebna. Solidarnost, humanost i briga prema ostalima su temelj na kome počiva svako ozbiljno društvo, zbog čega bi ovakve primjere trebalo svi da slijedimo.

Želim i da se zahvalim svim kupcima koji su kupovinom svijeća pomogli ovu kampanju, ali i da prepoznju i budu korisnici i kupci onih kompanija koje pokazuju odgovornost prema našem društvu u svom svakodnevnom poslovanju. Imajući u vidu navedeno, sredstva koja smo dobili planiramo utrošiti u aktivnosti koje će dodatno unaprijediti društveni život korisnika naših usluga, a prije svega učiniti im boravak kod nas ljepšim i ugodnijim."

Drago nam je da smo ponovo na neki način mogli pomoći. Cilj ovakvih projekata je podizanje svijesti naših sugrađana o potrebama drugih, uglavnom socijalno ugroženih ili marginaliziranih skupina. Uvijek smo otvoreni za sve prijedloge saradnje s našim partnerima kada su u pitanju društveno odgovorni projekti. Nas posebno raduje što se naši kupci zaista uključe. Mnogo je ovakvih projekata iza nas ali i će ih biti i u budućnosti. Za nekoga je ova donacija možda simbolična, ali ovim domovima to mnogo znači, naročito jer smo sada i javno kazalo koliko im je pomoć potrebna. Nadamo se da će se i drugi slijediti naš primjer.“, rekla je Tatjana Paunoski , PR kompanije Bingo.

Za vrijeme trajanja akcije, u "Bingo" tržnim centrima prodato je 1.100 "Glade" svijeća te će Prihvatnom centru i Domu za starija lica biti uručeno po 1.000 KM, odnosno ukupno 2.000 KM. Donacija će biti uručena  ove godine.

Kompanija Bingo zahvaljuje svima onima koji su kupovinom "Glade" svijeća učestvovali u humanitarnoj akciji "Osjeti radost, osjeti Glade".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi