"Aerodrom Banja Luka": Za kargo saobraćaj sedam miliona KM

30.09.2015. 12:31 / Izvor: SRNA
'Aerodrom Banja Luka': Za kargo saobraćaj sedam miliona KM

​Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Vlada zainteresovana za jačanje kargo funkcije "Aerodroma Banjaluka", ali i njegovog osnaživanja kada je riječ o putničkom saobraćaju.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Vlada zainteresovana za jačanje kargo funkcije "Aerodroma Banjaluka", ali i njegovog osnaživanja kada je riječ o putničkom saobraćaju.

Cvijanovićeva je prilikom posjete preduzeću "Aerodromi Republike Srpske" istakla da postoji velika šansa kada je riječ o razvoju aerodroma, što neće biti moguće realizvati samo sopstvenim snagama.

"Zato se i jesmo oslonili na projekte planirane sa ruskim partnerima i aranžmane koji podrazumijevaju njihovo snažnije prisustvo. Zainteresovani smo da ovo prvenstveno bude lokacija sa koje transportujemo robu", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom preduzeća "Aerodromi Republike Srpske".

Nakon sastanka, kojem je prisustvovao i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, ona je naglasila da ništa manje značajan nije ni putnički saobraćaj koji podrazumijeva jačanje odnosa i aranžmana sa Srbijom i što ima perspektivu.

Cvijanovićeva je napomenula da je sa rukovodstvom "Aerodroma" razgovarala o konkretnim projektima proširenja skladišta i svega drugog potrebnog za kargo saobraćaj, ali i onom što je neophodno uraditi kada je riječ o samoj aerodromskoj zgradi.

"Na sjednici Vlade Republike Srpske uskoro ćemo razgovarati o planovima o proširenju Aerodroma Banjaluka. Već imamo modalitete realizacije projekata, računajući da su to investicije, koje će moći biti isplaćene u vremenskom roku, kako je to uprava ovdje i zamislila", poručila je Cvijanovićeva.

Ona kaže da je riječ o sasvim realnim stvarima i rokovima i ističe da će biti velike investicije, kao i mogućnosti da se one vrate.

"Značajno ulaganje biće i u sam Aerodrom i infrastrukturu, ali i kada je u pitanju oprema. Zgrada sama po sebi ili samo skladišni prostor definitivno nije dovoljan. Mora da se ulaže u logistiku, ali i u opremu koja čini najveći dio svih tih investicija koje ćemo imati ovdje", poručila je Cvijanovićeva.

Govoreći o proširenju poslova u oblasti kargo saobraćaja, Cvijanovićeva je naglasila da je prioritet početak poslovanja sa Rusima, te očuvanje aranžmana sa Turskom, koji se pokazao profitabilan.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić naglasio je da će Vlada dati punu podršku planovima "Aerodroma Banjaluka", kako u razvoju kargo saobraćaja tako i u povećanju kapaciteta putničkog saobraćaja.

Direktor "Aerodroma Republike Srpske" Miroslav Janjić rekao je da planovi za proširenje ovog preduzeća imaju za cilj da ovaj aerodrom zauzme mjesto koje mu pripada, te da je visina neophodnog ulaganja sedam miliona KM.

"Duboko sam ubijeđen da ćemo u kratkom vremenu moći da se pohvalimo sadržajima koji daju pravo da se zovemo međunarodnim aerodromom sa svim kapacitetom koje jedan aerodrom treba da ispunjava, koji očekuje svaki potencijalni korisnik naših usluga", naveo je Janjić.

On je dodao da je od decembra prošle godine organizovan 101 kargo let, kojim je za Tursku isporučeno 4.500 tona rashlađenog mesa, te da je cjelokupan posao izveden bez ijednog problema iako je riječ o vrlo osjetljivoj robi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije