2018. Počinje izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad

06.12.2016. 15:29 / Izvor: SRNA
2018. Počinje izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da bi u 2018. godini trebalo da počne izgradnja.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da bi u 2018. godini trebalo da počne izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad. 

On je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, u okviru tačke Aktuelni čas, rekao da je taj putni pravac u okviru mreže auto-puteva predviđene planom Vlade Srpske.

"Vode se intezivni razgovori sa kineskim partnerima koji su iskazali interes da učestvuju u izgradnji auto-puteva u Srpskoj. Koji će projekat biti prvi i koji će se auto-put početi graditi, zavisi od proceduralnih radnji", naveo je Trninić u odgovoru na pitanje poslanika Duška Ivića /DNS/ o tome da li će 2018. početi izgradnja tog auto-puta.

Trninić je rekao da je pitanje režima prelaska lica na međugraničnom prelazu na mostu Zvornik-Mali Zvornik u nadležnosti Ministarstva bezbjednosti BiH, odnosno njihove nadležne Komisije za integrisano upravljanje granicama.

"Mi možemo samo inicirati kod tog ministarstva da se ovo pitanje riješi", rekao je Trninić odgovarajući na poslaničko pitanje Dušice Savić /SNSD/, koja je navela da je po osnovu sporazuma iz 2007. godine na tom mostu važeći režim prelaza građana koji imaju samo lične karte Zvornika i Malog Zvornika, a ostali se upućuju na drugi prelaz.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović najavio je da će, najvjerovatnije, nakon povratka premijera Srpske Željke Cvijanović iz SAD, biti organizovan sastanak predstavnika Vlade, Udruženja penzionera i nadležnog skupštinskog odbora o temi povećanja penzija u narednoj godini.

"Nadam se da ćemo na tom sastanku naći neki razuman procenat za povećanjem penzija koji odgovara ovom trenutku i sadašnjoj opštoj situaciji", naveo je Savanović odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Ilije Stevančevića da li će biti ispoštovan raniji zaključak Narodne skupštine o povećanju penzija.

Odgovarajući na pitanje poslanika Sonje Karadžić Jovičević /SDS/ u kojoj je fazi projekat izgradnje bolnice u Istočnom Sarajevu, ministar zdravstva i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić rekao je da se taj dokument i dalje nalazi u nadležnoj komisiji u Sarajevu, gdje je u toku žalbeni postupak.

On je podsjetio da je raspisan tender po tom projektu i da se jedan od učesnika tendera žalio nadležnoj komisiji.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarsto i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić navela je da je Ministarstvo "odbilo" firmu "Ekoglobal" iz Gračanice, koja želi da gradi pogon za preradu guma na području Doboja, i da ne može ići u bilo kakvu proceduru gradnje.

Odgovarajući na pitanje poslanika SNSD-a Vesne Jungić o tome da li /firma "Ekoglobal"/ ima odgovarajuću dokumentaciju, Golićeva je rekla da ta firma od grada Doboja nije dobila dozvolu za lokacijske uslove za izgradnju pogona za tretman otpadnih guma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije