Arifagić Investment odustaje od investicija i napušta Bosanski Petrovac

22.03.2017. 12:42 / Izvor: Avaz.ba
Arifagić Investment odustaje od investicija i napušta Bosanski Petrovac

Načelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić šokiran je ovakvim razvojem događaja, jer je dolazak ove kompanije 2015. godine predstavio kao važan događaj.

Kompanija "Arifagić Investment" (AI) jedan je od najozbiljnijih investitora u oblasti agrara koji se posljednjih godina pojavio u Bosni i Hercegovini, obavijestila je jučer Općinu Bosanski Petrovac da od 20. marta raskida sve ugovore i potpuno se povlači iz velike investicije.

Načelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić šokiran je ovakvim razvojem događaja, jer je dolazak ove kompanije 2015. godine predstavio kao važan događaj za Unsko-sanski kanton (USK) i općinu.

"Parlamentarna većina koju čini devet vijećnika, svojim je odlukama i ponašanjem otjerala uglednog poslovnog čovjeka. Sramota me kao načelnika i kao čovjeka", bio je prvi Hujićev komentar.

Ova je firma nedavno postala vlasnica hala u Krnjeuši gdje je planirala otvaranje pogona za proizvodnju stočne hrane i farme za uzgoj prvoklasnih bikova i rasplodnih junica za bh. tržište i zemlje regije. Na petrovačkoj općini AI je također zakupio i 81hektar poljoprivrednog zemljišta na Oraškom brdu i Prkosima.

U pismenoj odluci o raskidu saradnje direktor Jusuf Arifagić ističe kako prestaju sve daljnje investicije u ovoj općini.

"Nadamo se da ćemo u toku ove i početkom naredne godine biti u stanju izmjestiti sva naša grla na drugo područje, a poslovni objekti u Krnjeuši bit će predmet prodaje",  navodi se u pismu i taksativno navodi razloge za povlačenje iz biznisa na ovoj općini:

- Općinsko vijeće Bosanski Petrovac, iako je dalo saglasost na zakup zemljišta na Oraškom brdu i Prkosima sada preispituje svoju odluku.

- Na javnom pozivu za zemljište u Krnjeuši AI je izabrana kao najbolji ponuđač, ali je tender poništen.

- Vodi se kampanja kako AI nelegalno koristi majdan Zelinovac iako posjeduje sve papire

- Općinski pravobranilac traži poništenje ugovora o zakupu zemljišta...

Dio su razloga zbog kojih bh. i norveški investitor napušta ovu općinu.

Kap koja je prelila čašu bio je zaključak OV da se preispitaju sve odluke vezane za ovu kompaniju.

"Na sjednici OV blaćena je moja kompanija, korišten je govor mržnje od strane devet vijećnika i nekih gostiju, a to je poslije emitirano na lokalnom radiju, iako je govor mržnje zabranjen u javnim medijima",  navodi se u pismu-odluci Jusufa Arifagića o povlačenju svoje kompanije.

On dodaje da je huškačka kampanja gdje lider jedne političke stranke poziva građane Krnjeuše da govore kako će se iseliti ako se AI dodijeli zemljište, signal kako nije dobrodošao na teritoriju ove općine.

Kompanija AI je do sada u projekte na ovoj općini uložio milion maraka, zaposlila dio stanovništva s ciljem da zaposli 50 radnika oko 800 grla  i pokrene proizvodnju.

O svojoj odluci i problemima Arigafić je upoznao Visokog predstavnika Valentina Inzka, ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka, šefa delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnik EU u BiH, ambasade zapadnevropskih zemalja, Vladu i Ambasadu Kraljevine Norveške, te svoje poslovne partnere.

Arifagić je i državljanin Norveške čije su institucije, posebno Ambasada Norveške u BiH kao i naučnici iz stočarske grupacije GEMO Global, također podržavali projekte ove kompanije koja je imala namjeru, pored Kozarca, gdje već egzistira moderna farma, razvijati se na područjima općina Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije