Bjelašnica dobija podzemnu garažu sa skoro 100 mjesta

26.07.2017. 12:03 / Izvor: Dnevni Avaz
Bjelašnica dobija podzemnu garažu sa skoro 100 mjesta

Garaža će biti komercijalnog karaktera, profit ćemo dijeliti srazmjerno uloženim sredstvima.

U krugu devet apartmana na Bjelašnici, odmah u blizini hotela Maršal i skijališta, uskoro će biti napravljena podzemna garaža sa 98 parking mjesta.

Za počekat radova čeka se još saglasnost zastupnika u Skupštini KS. Kako je za Dnevni avaz kazao načelnik općine Trnovo Ibro Berilo, gradnja na ovoj lokaciji predviđena je urbanističkim projektom Srebrna lisica. Već postoji urađen glavni projekt i izabran je izvođač za tri faze radova.

"Općina i Kanton potpisali su sporazum o finansiranju izgradnje garaže, koja će biti savremena cjelina i koja neće narušavati planinski ambijent. Na njenom vrhu će se nalaziti trg, i to na 3.000 kvadrata, koji će Općina koristiti za sajmove i promociju turizma, općinske manifestacije i kulturne događaje", rekao je Berilo.

Prema njegovim riječima, gradnja će koštati 2,5 mil KM, a vlasništvo će biti uknjiženo na Kanton i Općinu.

"Imamo izabrane izvođače za betonske radove, popločavanje, unutrašnje zanatske radove i rasvjetu. Kad se gradnja završi, odlučićemo ko će upravljati, hoće li to biti KJKP Rad, naše komunalno preduzeće Trnovo ili ćemo donijeti zajedničku odluku da prodamo garažna mjesta", kazao je Berilo.

Ukoliko zastupnici na sjednici koja će biti održana 31. jula daju zeleno svjetlo, radovi će odmah početi u avgustu i trajati tri mjeseca. Saobraćajnica do buduće garaže već je napravljena.

Premijer Elmedin Konaković rekao je da je Općina Trnovo ponudila kvalitetan i kompletan projekt za gradnju garaže.

"Garaža će biti komercijalnog karaktera, profit ćemo dijeliti srazmjerno uloženim sredstvima. Posebno je bitna onima koji na Bjelašnici kupuju apartmane da imaju riješen i problem parkiranja. U svakom slučaju, donijet će novu vrijednost Trnovu i KS", kazao je Konaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije