Četvrta emisija obveznica Kantona Sarajevo krajem septembra

18.08.2017. 14:23 / Izvor: Akta.ba
Četvrta emisija obveznica Kantona Sarajevo krajem septembra

Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o zaduženju putem četvrte emisije obveznica Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o zaduženju putem četvrte emisije obveznica Kantona Sarajevo. Ovom odlukom odobreno je zaduženje Kantona u iznosu do 13.075.000 KM, radi prikupljanja sredstava za finansiranje dijela kapitalnih projekata planiranih Budžetom za ovu godinu.

Ministar finansija Jasmin Halebić precizirao je da će se četvrta emisija obveznica provesti javnom ponudom putem aukcije na berzi 26. septembra ove godine. Emitirat će se 13.075 obveznica, nominalne vrijednosti obveznice od 1.000 KM sa rokom dospijeća od pet godina.

Javni poziv za učestvovanje u emisiji obveznica Kantona bit će objavljen na internet stranicama Ministarstva finansija Kantona Sarajevo, agenta emisije i Sarajevskoj berzi-burzi vrijednosnih papira d.d. Sarajevo (SASE) te u dnevnim novinama u Federaciji BiH, najkasnije sedam dana prije zakazanog dana održavanja aukcije.

Kako je u više navrata istaknuto, emisija obveznica kao način zaduživanja, odnosno prikupljanja potrebnih finansijskih sredstava, odabran je nakon analiza provedenih u Ministarstvu finansija KS, pri čemu je konstatovano da je zaduživanje na tržištu vrijednosnih papira značajno povoljnije zbog mogućnosti postizanja manje kamatne stope u odnosu na dugoročno kreditno zaduženje.

Ministar Halebić je kazao da će se navedenim sredstvima osigurati finansiranje kapitalnih projekata, i to najvećim iznosom projekt „Izgradnja i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na primarnim gradskim saobraćajnicama“ Ministarstva saobraćaja KS, zatim i nabavka motornih vozila Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS, te izgradnja zgrade Porodičnog savjetovališta, što je projekt Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

"Dio ovih namjenskih sredstava bit će utrošen za kupovinu stanova u vlasništvo za boračku populaciju te za otkup zemljišta za proširenje Spomeničkog kompleksa 'Tunel spasa' Ministarstva za boračka pitanja KS", naveo je ministar Halebić.

Dodao je također kako je planirano da se dio sredstava izdvoji za izgradnju sportske dvorane Bjelašnica i rekonstrukciju skakaonica na Malom polju na Igmanu putem Ministarstva za kulturu i sport KS kao i za sufinansiranje projekta natkrivanja tržnica i pijaca u Kantonu Sarajevo i nabavku mehanizacije i opreme za pražnjenje kontejnera, a čiju je realizaciju predložilo Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije