Eko toplana Banja Luka od novembra bi trebalo da počne sa radom

31.08.2017. 09:30 / Izvor: Akta.ba
Eko toplana Banja Luka od novembra bi trebalo da počne sa radom

Nakon dugogodišnjih glavobolja sa gradskim grijanjem, Banja Luka se nalazi na odličnom putu da riješi te probleme.

Gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, sa načelnicima gradskih odjeljenja i odbornicima u Skupštini grada obišli su radove na izgradnji nove “Eko toplane Banja Luka”, koja bi već od novembra trebalo da počne da isporučuje prve količine toplotne energije u toplifikacioni sistem. 

"Prvog juna smo bili ovdje i sjećate se da je tada raskrčivano šiblje i šuma sa ovog područja. Danas, 30 . avgusta nad nama se nalazi građevinska konstrukcija nove "Eko toplane " sa našim očekivanjem i nadanjem da grad od naredne grijne sezone dobije stabilno, pouzdano i sa cijenom prihvatljivo grijanje", istakao je gradonacelnik Radojičić.

On kaže da se nakon dugogodišnjih glavobolja sa gradskim grijanjem, Banja Luka nalazi na odličnom putu da riješi te probleme.

"Vidite da radovi napreduju planiranom dinamikom zahvaljujući velikom angažmanu naših partnera iz kompanije IEE, zahvaljujući podršci Gradske uprave i Vlade RS u raznim fazama , jer sve ovo prati mnogo administrativnih radnji, dozvola, ugovora saglasnosti. Zahvaljujemo se i na velikom razumjevanju "Elektrokrajini"  i "Vodovodu" i zbog onoga što treba da urade sa svoje strane i zbog lokacije na kojoj imamo dozvolu za pristup gradilištu", rekao je gradonačelnik Radojičić.

Grad sa svoje strane, pored potrebnih dozvola i odluka, i finansijski prati ovu investiciju kroz dva finansijska aranžmana, prvi od tri miliona, a drugi od sedam miliona KM. Dužan je da obezbjedi još pet  miliona zbog čega vodi razgovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Gradonačelnik je i ovom prilikom ponovio da cijena grijanja za potrošače po kvadratnom metru neće biti mjenjana, a da će do promjene doći samo kod potrošača koji imaju ugrađene kalorimetre i to za određeni fiksni trošak dopreme energije.

Projekt menadžer na izgradnji nove “Eko toplane” Borko Torbica, rekao je da bi u novembru novo postorjenje trebalo početi sa isporukama toplotne energije.

"U potpunosti smo u predviđenoj dinamici radova i možemo potvrditi da ćemo u novembru imati prve megavat sate isporučene iz novog postrojenja i uključujući i završetak vrelovoda kojim će nova toplana biti spojena na postojeću mrežu", zaključio je Torbica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije