Fakultet strojarstva dobija Laboratorij za automobilsku mehatroniku

Investicije / PROJEKTI

Fakultet strojarstva dobija Laboratorij za automobilsku mehatroniku

16.06.2017. 14:03 / Izvor:

Na Fakultetu strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru u petak je svečano predstavljen projekt "Unapređenje sveučilišnog obrazovanja iz oblasti automobilske mehatronike" koji bi studentima trebao pomoći u povezivanje praktičnog s teorijskim znanjem u toj oblasti.

Cilj je projekta kvalitetno obrazovanje i usavršavanje budućih inženjera te razmjena iskustava između fakulteta i brojnih međunarodnih stručnjaka i tvrtki iz automobilske industrije.

U sklopu projekta na Fakultetu će se otvoriti novi laboratorij za ispitivanje motora s unutarnjim izgaranjem i mehatroniku motornih vozila.

"Naši će studenti moći praktično koristit tu tehnologiju, no još je veća vrijednost znanje koje će dobiti kroz ovaj laboratorij", kazao je dekan Fakulteta strojarstva i računarstva Željko Stojkić, ocijenivši kako je laboratorij koristan ne samo za studente i nastavnike, već i za lokalnu privredu.

"Laboratorij je namijenjen za studente strojarstva računarstva i elektrotehnike jer mehatorinika objedinjuje sva tri tehnička područja, i ovo je idealna prilika i način kako demonstrirati znanje i tehnike koje se koriste ovdje na fakultetu", istaknuo je  Stojkić.

Dodao je kako se studenti tog fakulteta ne moraju brinuti za posao jer za tu struku posla ima i u BiH i inozemstvu.

Pojekt Menager Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) Volker Hanns ustvrdio je kako je GIZ partner i podrška svim aktivnostima koje će se provoditi na ovom području.

"Želimo uvezati privatni sektor s područjem obrazovnog sustava, odnosno sa sveučilišnim obrazovanjem", istaknuo je Hanns, naglasivši pritom kako GIZ želi unaprijediti rad sveučilišta.

Projekt su potpisali Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru, Hyundai Motor Europe Technical Center GmbH iz Njemačke, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (njemačka vladina razvojna organizacija) i Mašinski fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić".

Pokroviteljstvo projekta osigurava DeveloPPP.de, program njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju.

Projekt vrijedi više od 400 tisuća eura, a predviđeno trajanje je tri godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije