Građani traže formiranje poslovnih i rekreativnih zona u Zenici

20.04.2017. 08:16 / Izvor: Fena
Građani traže formiranje poslovnih i rekreativnih zona u Zenici

Građani su ukazali na potrebu za formiranje  poslovnih i rekreativnih zona, zaštite šuma i izvorišta pitke vode.

U Zenici je održana rasprava o Nacrtu prostornog plana Grada Zenica za period do 2036. godine, a na prvom javnom sastanku u sali Gradskog vijeća prezentirana je osnova Nacrta prostornog plana.

U raspravi su učestvovali stručnjaci iz ove oblasti, predstavnici mjesnih zajednica, nevladinih organizacija i građani, od kojih je sugerirano da se planom zaštite vodeni resursi i da se kvalitetnije planiranju parking prostori u gradu.

Građani su ukazali na potrebu za formiranje  poslovnih i rekreativnih zona, zaštite šuma i izvorišta pitke vode, a predloženo je da Rudnik mrkog uglja vrati Gradu zemljište koje više ne koristi, te da se sadašnji Kazneno-popravni zavod izmjesti iz gradske zone, a da vojna kasarna dobije drugu namjenu u urbanoj zoni.

Javna rasprava o ovom važnom dokumentu traje do 16. maja, a organizatori provođenja javne rasprave će sve primjedbe, sugestije i mišljenja dostaviti Kantonalnom zavodu za urbanizam i prostorno uređenje, koji će shodno prihvaćenim primjedbama izvršiti izmjenu Nacrta plana, te utvrditi prijedlog Prostornog plana Grada Zenica i uputiti ga Gradskom vijeću na usvajanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije