Gradilište hidroelektrane Vranduk bez radnika

14.04.2017. 09:09 / Izvor: Federalna.ba
Gradilište hidroelektrane Vranduk bez radnika

Na lokalitetu buduće hidroelektrane Vranduk na rijeci Bosni trenutno se rade istražna mjerenja i bušotine.

Na lokalitetu buduće hidroelektrane Vranduk na rijeci Bosni trenutno se rade istražna mjerenja i bušotine za jedan od ključnih objekata, ulazni tunel. Na samom gradilištu nema aktivnosti, kao što nema ni zvaničnih informacija da li je lider konzorcija izvođača radova, austrijska kompanija STRABAG, suspendovala radove institirajući na novim uslovima ugovora početne vrijednosti 127 miliona maraka.

Na gradilištu hidroelektrane Vranduk danas radnika nema, mehanizacija miruje. Na istoj lokaciji prije pola godine predstavnik odabranog izvođača radova - kompanije Strabag - bio je uvjeren da će radovi biti okončani u ugovorenom roku.

"Rokovi su kratki, u novembru 2019. trebamo predati hidroelektranu da krene proizvodnja. Međutim, oni su realni", izjavio je u septembru prošle godine Dragan Pavelić, predstavnik kompanije STRABAG AG.

No, sudeći po stanju na radilištu, kratki rokovi bit će još kraći jer su radovi, nezvanično doznajemo, suspendirani. O tome je kompanija STRABAG, navodno, pismeno obavijestila nadležnog federalnog ministra Nermina Džindića, zahtijevajući razgovor o novim uvjetima ugovora.

Zvaničnog stava iz STRABAG-a nema. Iz Elektroprivrede je saopćeno da je Nadzorni odbor, nakon razmatranja informacije o statusu ovog projekta, iskazao bezrezervnu podršku njegovoj realizaciji uz očekivanje da će biti okončan u skladu s ugovorenim aranžmanom zaključenim s izvođačem radova.

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne projekete u Elektroprivredi BiH, u telefonskom razgovoru naglašava da dinamika radova na ovom projektu nije zadovoljavajuća.

Dinamikom radova na velikim infrastrukturnim projekatima, uključujući i hidroelektranu Vranduk, nije zadovoljan ni Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Izjavio je da je, uprkos ugovorenom poslu i osiguranim sredstvima, izgradnja hidroelektrane Vranduk zaustavljena.

"Finansijka konstrukcija je zatvorena i bez potrebe se takve stvari zaustavljaju u ministarstvima, Parlamentu ili na poziciji direktora nekih javnih preduzeća, što je zaista zamarajuće",  istaknuo je Izetbegović.

Podsjećamo, investitor Elektroprivreda BiH za hidroelektranu Vranduk, projekt je vrijedan 127 miliona maraka, uz 22 miliona maraka vlastitih sredstva osigurala je kredite evropskih finansijskih institucija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije