Istočno Sarajevo u februaru dobija novi Dom zdravlja

10.09.2015. 10:54 / Izvor: Akta.ba
Istočno Sarajevo u februaru dobija novi Dom zdravlja

Direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo Dragan Krstović očekuje da će u februaru naredne godine biti završena gradnja dodatnog objekta ove zdravstvene ustanove, čija se vrijednost procjenjuje na 1,2 miliona KM.

Direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo Dragan Krstović očekuje da će u februaru naredne godine biti završena gradnja dodatnog objekta ove zdravstvene ustanove, čija se vrijednost procjenjuje na 1,2 miliona KM.

On kaže da se gradnja objekta površine od 1.300 metara kvadratnih odvija u dvije faze, radovi su počeli 8. oktobra prošle godine, kada je položen kamen temeljac. U prvoj fazi, koja je, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, okončana tek u februaru, završena je gruba izgradnja objekta do krova.

Vrijednost ovih radova iznosila je 463.000 KM, a sredstva su obezbijedile opština Istočno Novo Sarajevo, i to 150.000 KM, Javna zdravstvena ustanova „Apoteka“ 50.000 KM, opština Istočna Ilidža 75.000 KM, a ostatak Vlada Republike Srpske.

Krstović je rekao da je pronađeno rješenje za finansiranje druge faze gradnje, čija se vrijednost procjenjuje na 600.000 KM, te da je u toku postupak javne nabavke. On je dodao da će izvođaču radova do kraja godine biti isplaćeno 200.000 KM, od čega je 50.000 KM obezbijedila Javna zdravstvena ustanova "Apoteka", dok će 150.000 KM Vlada Srpske uplatiti na žiro račun Doma zdravlja. Krstović navodi da će opština Istočna Ilidža do 31. marta iduće godine iz budžeta uplatiti 30.000 KM, a opština Istočno Novo Sarajevo 20.000 KM.

"Preostali dio sredstava u iznosu od 350.000 KM obezbijediće Vlada Republike Srpske", rekao je Krstović i dodao da za sada ima usmene garancije Vlade i resornog ministarstva i pismene garancije načelnika da će, ukoliko nastanu problemi u vezi sa finansiranjem, opštine iz budžeta obezbijediti sredstva. On je podsjetio da će izgradnjom novog objekta, prije svega, biti riješen rad Službe hitne medicinske pomoći, koja sada nema odgovarajuće uslove.

U novom objektu će biti smještena i RTG dijagnostika sa ultrazvučnim kabinetom, apoteka, stomatološka ordinacija, Centar za mentalno zdravlje, kao i Centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, koji sada funkcioniše u dosta neuslovnom prostoru.

Za potrebe Zavoda za medicinu rada i sporta u novom objektu biće obezbijeđeno 200 metara kvadratnih. Krstović kaže da Dom zdravlja u Istočnom Sarajevu u protekle četiri godine dobro posluje, te da je prošle godine ostvario 220.000 KM dobiti, što je iskorišćeno za nabavku medicinskih aparata.

U ovom domu zdravlja liječi se 22.000 registrovanih osiguranih pacijenata, oko 2.000 neosiguranih lica, kao i jedan dio stanovnika iz Kantona Sarajevo koji su osiguranici Republike Srpske. U Domu zdravlja je zaposlen 81 medicinski radnik, među kojima su ljekari svih profila, kao i pomoćno medicinsko osoblje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije