Izrada urbanističkih planova za sva područja KS za period 2019 – 2039.

09.09.2016. 07:51 / Izvor: Akta.ba
Izrada urbanističkih planova za sva područja KS za period 2019 – 2039.

Dinamika izrade ovih planova definisana je programima i planovima aktivnosti koje je Vlada KS usvojila.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je jučer prijedloge odluka o pristupanju izradi četiri urbanistička plana i to za područje urbanog područja Sarajeva (općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća) te za općine Trnovo, Ilijaš i Hadžići. Važeći urbanistički planovi datiraju još iz 1986. godine i rađeni su za period do 2015. godine, dok će novi prostorno-planski dokumenti tretirati period od 2019. do 2039. godine.

Dinamika izrade ovih planova definisana je programima i planovima aktivnosti koje je Vlada KS usvojila na istoj sjednici.Takođe Vlada je prema Skupštini uputila i Odluku o pristupanju izrade Prostornog plana područja posebnog obilježja zaštićenog pejzaža "Trebević" kojom će biti definisano šta i gdje je moguće mijenjati ili šta će biti zaštićeno i  izuzeto od različitih intervencija.

Vlada Kantona je u junu mjesecu 2016. godine ovlastila Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo da provede postupak javne nabavke finansijskih sredstava dugoročnog kreditnog zaduživanja Kantona Sarajevo za kapitalni projekt "Poslovni plan nabavke sistema za vještačku proizvodnju snijega i novog vertikalnog transporta", a za što je Vlada donijela odluku o zaduživanju za kredit u iznosu od 10 miliona KM. Nakon okončanja otvorenog postupka javne nabavke, usluga dugoročnog kreditnog zaduženja podijeljena je na četiri LOT-a, te je izvršen odabir i najboljih ponuđača, a to su Intesa Sanpaolo, UniCredit i Vakufska banka.

Vlada je donijela Odluku o osnivanju Vijeća za sigurnost saobraćaja na cestama u Kantonu Sarajevo koje će biti imenovano iz reda stručnjaka iz oblasti cestovnog saobraćaja kao i ministara kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, obrazovanja, nauke i mladih, komunalne privrede i infrastrukture, zdravstva, prostornog uređenja i direktor Direkcije za puteve.

Zadaci Vijeća su učestvovanje u pripremi politika i svih dokumenata iz oblasti sigurnosti saobraćaja na cestama, praćenje, analiziranje stanja i predlaganje nadležnim tijelima potrebnih mjera i aktivnosti potrebnih za unapređenje sigurnosti saobraćaja na cestama.

Vlada je odobrila proširenje broja studenata koji se mogu upisati u prvu studijsku godinu I ciklusa studija na Fakultetu za saobraćaj i komunikaciju za 40 kandidata u statusu redovnih samofinansirajućih studenata, nakon što je Fakultet, zbog velikog interesovanja kandidata koji su zadovoljili uslove konkursa uputio zahtjev za povećanje upisne kvote.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije