Javni pozivi za dodjelu koncesije za eksploataciju krečnjaka i boksita

20.01.2017. 10:42 / Izvor: Akta.ba
Javni pozivi za dodjelu koncesije za eksploataciju krečnjaka i boksita

Koncesije se dodjeljuje na period do 30 godina, računajući od dana zaključenja ugovora o koncesiji.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS-a raspisalo je tri javna poziva za podnošenje ponuda za dodjelu koncesija za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena-krečnjaka na ležištu "Tovarija",  koje se nalazi na oko 25 km jugozapadno od Berkovića, crvenih boksita na ležištu "Studenac", opština Ribnik i za eksploataciju crvenih boksita na ležištu "Gradina-Pecka", u opštini Mrkonjić Grad.

Koncesije se dodjeljuje na period do 30 godina, računajući od dana zaključenja ugovora o koncesiji.

Ležište tehničkog građevinskog kamena-krečnjaka "Tovarija" prema Elaboratu o rezervama raspolaže sa oko 1,3 milion m3 krečnjaka.

Njegova procijenjena vrijednost investicije iznosi 90.000,00 KM.

Eksploatacija na ležištu "Tovarija"  će se odvijati površinskom metodom otkopavanja, na način kojim se obezbjeđuje optimalno iskorišćavanje ležišta mineralne sirovine, bezbjednost ljudi objekata i imovine, a u skladu sa odobrenom tehničkom dokumentacijom.

Procijenjena vrijednost ukupne investicije za eksploataciju crvenih boksita na ležištu "Gradina-Pecka" iznosi 679.078,00 KM, a planirana godišnja proizvodnja iznosi 20.000 t.

Ležište crvenih boksita raspolaže sa 1 564 236 tona bilansnih rezervi B i C1 kategorije i 756 577 tona vanbilansnih rezervi B i C1 kategorije crvenih boksita. Crveni boksiti sa ležišta Gradina imaju upotrebu i u vanaluminijskoj industriji (proizvodnja kamene vune, željezare, industrija cementa i dr.)

Procijenjena vrijednost investicije crvenih boksita na ležištu "Studenac" u opštini Ribnik je 551.380,00 KM.

Ležište crvenih boksita "Studenac" prema Elaboratu o rezervama raspolaže sa oko 1.853.267 tona bilansnih rezervi kamena A kategorije i 1.249.618 tona vanbilansnih rezervi A i B kategorije crvenih boksita.

Zainteresovani ponuđači mogu preuzeti dokumentacije za javno nadmetanje u prostorijama ministarstva, svaki radni dan od 8 do 16 časova, u roku od 15 dana od dana objavljivanja Javnog poziva.

 

 

 

  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije