Kanton Sarajevo i IFC: Jednostavnijim procedurama do većih investicija

12.11.2015. 12:37 / Izvor: Akta.ba
Kanton Sarajevo i IFC: Jednostavnijim procedurama do većih investicija

Cilj projekta, kako je danas naglašeno, jeste povećanje konkurentnosti Kantona Sarajevo kroz pojednostavljenje izdavanja dozvola i smanjenja administrativnih troškova zainteresiranim ulagačima i budućim privrednicima.

Globalna razvojna grupacija Svjetske Banke IFC, u saradnji sa Ministarstvom finansija Kantona Sarajevo, prezentirala je danas članovima Vlade KS kao i direktorima kantonalnih samostalnih upravnih institucija Projekt regulatorne reforme u svrhu poboljšavanja poslovnog okruženja i jačanja konkurentnosti Kantona Sarajevo.

Cilj projekta, kako je danas naglašeno, jeste povećanje konkurentnosti Kantona Sarajevo kroz pojednostavljenje izdavanja dozvola i smanjenja administrativnih troškova zainteresiranim ulagačima i budućim privrednicima.

Izmjene i unapređenje zakonskih propisa te podizanje nivoa transparentnosti kroz uspostavu Elektronskog registra dozvola su alati koji će omogućiti brže, lakše dobijanje potrebnih registracija i dozvola za investitore.

"Cilj projekta je da se na terenu osjete efekti, da svi oni koji žele investirati ovdje, bilo da su domaći ili strani ulagači, i žele pokrenuti posao na jednom mjestu mogu dobiti sve informacije koje ih interesiraju: od uslova i brzine registracije firme, koji poticaji stoje na raspolaganju ulagačima. Želimo zajedno sa kantonalnom upravom skratiti procedure, smanjiti broj potrebnih dokumenata, sniziti troškove i rizike za firme, odnosno učiniti Sarajevo privlačnijim za investitore", naglasio je Tarik Šehović iz IFC-a. On je dodao da se ovakvi projekti već implementiraju u nekim kantonima i općinama, a aktivnosti se vode i sa Vladom Federacije BiH.

Premijer Konaković je istakao da smo svjesni činjenice da naša kantonalna administracija kasni u odnosu na one u regiji te da komplicirane i druge procedure često paralizuju procese i odvraćaju investitore:

"Kako ćemo urediti ovu oblast i koliko kvalitetno i brzo se možemo uključiti u ove procese zavisi isključivo od nas. To je u prvom redu potrebno našim građanima i budućim investitorima. Vlada Kantona je spremna biti pokretač ovih procesa, ali od svakoga pojedinačno zavisi da oni u konačnici daju pravi rezultat", rekao je Konaković.

On je dodao da to od nas očekuju viši nivoi vlasti u Bosni Hercegovini kako bi se čitava država mogla bolje pozicionirati u tabeli Doing Business-a.

"Ovaj projekt je dio i reformskih procesa, u vrhu je prioriteta, a sve sa svrhom privlačenja i povećanja  investicija", dodao je Konaković i iskazao očekivanja i podršku i od strane Skupštine Kantona Sarajevo kao i načelnika sarajevskih općina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije