Kapitalni projekt: Do kraja godine stiže voda na Bjelašnicu

19.07.2017. 14:16 / Izvor: Akta.ba
Kapitalni projekt: Do kraja godine stiže voda na Bjelašnicu

Riječ je o najsloženijem vodovodnom sistemu koji je rađen posljednjih 20 godina, a koje je resorno ministarstvo sufinansiralo sa 2.800.000,00 KM.

Sporazum o sufinansiranju "Regionalnog vodovoda Hojta - Bjelašnica - Igman" potpisao je danas ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić sa načelnikom Općine Trnovo Ibrom Berilom. Riječ je o najsloženijem vodovodnom sistemu koji je rađen posljednjih 20 godina, a koje je resorno ministarstvo sufinansiralo sa 2.800.000,00 KM.

"Ovo je jedan od najvažnijih projekata Vlade Kantona Sarajevo i prvo veliko ulaganje u Bjelašnicu nakon Zimskih olimpijskih igara '84.godine. Ni tad nije bio riješen problem vještačkog zasnježavanja. Od ove sezone će svi ljubitelji zimskih sportova moći uživati u skijanju oko 120 dana", poručio je ministar Šabić.

Po njegovim riječima, postavljanjem šestosjeda i četvorosjeda osigurat će se i veća brzina trasporta, što će zasigurno unaprijediti zimsku turističku sezonu.

Ministar Šabić je najavio da bi tehnički prijem trebao biti okončan sredinom oktobra, a resorno ministarstvo planira osigurati i razvoj ljetnog turizma koji je u modernom svijetu izuzetno popularan.

Kako je pojasnio načelnik Berilo projektom će se osigurati vodosnabdijevanje unutar područja Bjelašnice do granice općina Ilidža i Hadžići, a u narednoj godini su planirani radovi na područjima Pandurica i Siljka, Čaklji, Donje i Gornje Grkarice te Velikog polja.

"Sad možemo garantovati da ćemo imati vodu za vještačko zasnježavanje od vrha Bjelašnice do Babinog dola kao i Donje kolijevke", naglasio je načelnik Berilo te naveo kako od naredne godine više uopšte neće biti potrebno ispumpavati vodu za područja Bjelašnice i Igmana jer će voda stići na Bjelašnicu.

Konzorcij koji čine Ame d.o.o. iz Breze, MGBH d.o.o. iz Sarajeva i Hidrom d.o.o iz Sarajeva odabrani su za izvođača radova vodovoda "Hojta - Bjelašnica" I faza, dok će drugu fazu graditi firma ORMAN d.o.o iz Kiseljaka. Pored njih, ugovor o nabavci i izvođenju radova – izgradnja rezervoara "BABIN DO" potpisan je i sa firmom Agi d.o.o iz Konjica.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije