Kineska kompanija spašava Viadukt

04.07.2017. 10:11 / Izvor: seebiz.eu
Kineska kompanija spašava Viadukt

Nova Uprava Viadukta na čelu s Damirom Kezeleom proteklih se tjedana pismom obratila Ministarstvu gospodarstvu. 

Dugo se nagađalo koji je tajanstveni investitor koji će pokušati spasiti Viadukt.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o neimenovanoj kineskoj kompaniji, nakon što su ranije demantirane spekulacije da se radi o Strabagu ili nekom drugom europskom građevinaru.

No, ključeve za pozitivan rasplet oko Viadukta u svakom slučaju drži Vlada. Radnici ovih dana primaju minimalac za ožujak, no to je slaba utjeha ne bude li nastavka poslovanja kompanije. Ovih dana treba se održati sastanak državnih tajnika Ministarstva gospodarstva i Ministarstva prometa s Viaduktovom Upravom, nakon čega bi sve moglo biti jasnije. 

Podsjetimo, riječ je o poznatoj problematici osporavanja naplate Viadukta od strane nekoliko predsjednika Uprava Hrvatskih autocesta, zbog čega su sredstva blokirana zadnjih nekoliko godina. Tri su takva slučaja rješiva mimo suda i arbitraže, uz dobru volju države u smislu ubrzanog rješavanja i uz pomoć pravnih mišljenja.

A prema Kezeleu, bude li Viadukt svoja potraživanja brzo naplatio od države, imat će za plaće radnika te za pokretanje građevinskih aktivnosti. Predstečajno ročište i izjašnjavanje  vjerovnika o predloženom planu restrukturiranja trebalo bi biti održano u rujnu, neslužbeno se doznaje. 

Nova Uprava Viadukta na čelu s Damirom Kezeleom proteklih se tjedana pismom obratila Ministarstvu gospodarstvu. 

U njemu se navodi da ukupni dug HAC-a prema kompaniji iznosi čak 93,8 milijuna kuna. Za pokretanje proizvodnje i plaće radnicima ukupno je potrebnotek nešto više, tj. oko 105 milijuna kuna. 

Trgovački sud u Zagrebu prihvatio je prijedlog Viadukta o pokretanju predstečajne nagodbe za tu tvrtku.

Na dan podnošenja zahtjeva za predstečajnom nagodbom, 18. svibnja, nepodmirene obveze Viadukta iznosile su 140,3 milijuna kuna. U planu restrukturiranja navodi se da je tvrtka 2016. imala pad prihoda na 604 milijuna kuna i rast rashoda na 823 milijuna kuna. Ukupni dugovi su 493 milijuna kuna.

Jedna od ključnih mjera restrukturiranja je smanjenje broja zaposlenih s ugovorima na neodređeno vrijeme za njih 500 (od 902 s tim statusom, ukupno ih je 1173). Troškovi otpremnina iznose 15 milijuna kuna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije