Kompanija Remus gradi novu halu u Sanskom Mostu

22.05.2017. 09:44 / Izvor: Nezavisne novine
Kompanija Remus gradi novu halu u Sanskom Mostu

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović istakao je kako je lokalna vlast zainteresovana za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje.

Austrijska firma “Remus” započela je aktivnosti u vezi s izgradnjom nove proizvodne hale u Sanskom Mostu, kako bi udvostručila proizvodnju i zaposlila dodatnih 130 radnika.

Potvrđeno je kako se radi o višemilionskoj investiciji, a za potrebe izgradnje ranije je kupljeno zemljište, te od lokalnih vlasti dobijene potrebne dozvole za gradnju. Više od devedeset odsto svoje proizvodnje ova firma izvozi u oko šezdeset zemalja svijeta, a kompletan proizvodni asortiman iz Sanskog Mosta namijenjen je upravo izvozu.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović istakao je kako je lokalna vlast zainteresovana za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje, te obećao pomoć u realizaciji ove investicije.

"To se u prvom redu odnosi na izgradnju kanalizacionog sistema i rekonstrukciju elektromreže, kojom se pogoni ove firme napajaju strujom", istakao je Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, sem “Remusa”, na području sanske općine egzistira još nekoliko proizvodnih subjekata iz oblasti metalske proizvodnje, tako da ova privredna grana postaje nosilac ekonomskog razvitka ove općine.

"Ono što je posebno značajno je da obrazovni sistem prilagodimo potrebama metalske industrije i da u narednom periodu obezbijedimo kvalitetnu radnu snagu", rekao je Hasanbegović.

Prije četiri godine firma “Remus”, inače jedan od najvećih svjetskih proizvođača auspuha za motorna vozila, privatizirala je preduzeće “Encom”, koje se bavilo proizvodnjom plastične stolarije, te su svi poslovni objekti u međuvremenu prilagođeni novom modelu proizvodnje. Trenutno zapošljava 150 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije