Košarkaš Mirza Teletović sve bliže izgradnji MHE "Zlate" u Jablanici

16.02.2017. 11:48 / Izvor: Akta.ba
Košarkaš Mirza Teletović sve bliže izgradnji MHE 'Zlate' u Jablanici

U realizaciju ovoga projekta, kako je još u decembru 2015. godine pisao poslovni portal Akta.ba Teletovića će investirati deset miliona maraka.

Mirza Teletović, poznati bh. košarkaš nastavlja poslove oko izgradnje MHE Zlata na rijeci Doljanki u općini Jablanica, saznaje poslovni portal Akta.ba.

U cilju obezbjeđenja nove okolinske dozvole od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOiT) kao i početka realizacije projekta izgradnje MHE Zlate u koritu rijeke Doljanke, Investitor Eko-Vat d.o.o. Jablanica je pokrenuo aktivnosti na izradi nove Studije utjecaja na okoliš većeg instalisanog kapaciteta 4520 kW čija izrada se bazirala na osnovu Glavnog projekta izgradnje MHE Zlate koju je uradila firma Encos d.o.o. Sarajevo.

Projektno rješenje je koncipirano na: iskorištenju hidroenergetski najpovoljnijeg donjeg dijela vodotoka Doljanka, mogućnostima pristupa objektima sa postojećeg regionalnog puta tako da se devastacija prostora za izgradnju objekata svede na minimum, objektivnoj procjeni finansijskih ulaganja, odnosno tehno-ekonomskoj optimizaciji, izgradnji postrojenja bez hidroakumulacije, tako da nema plavljenja zemljišta i situiranju objekata postrojenja izvan naselja i najatraktivnijih dijelova donjeg toka rijeke Doljanka.

Očekivana prosječna godišnja proizvodnja električne energije iz MHE Zlate je 18.335.397 kWh.

MHE se našla na javnom uvidu kod Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a javna rasprava zakazana je za 20.februara ove godine.

U realizaciju ovoga projekta, kako je još u decembru 2015. godine pisao poslovni portal Akta.ba Teletović će investirati deset miliona maraka.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije