Kraj Bjelovara počinje izgradnja najveće geotermalne elektrane u Europi

08.02.2016. 09:32 / Izvor: poslovniplus.com
Kraj Bjelovara počinje izgradnja najveće geotermalne elektrane u Europi

Riječ je o najtoplijem geotermalnom izvoru u regiji koji nakon što je pronađen prije 25 godina, čeka ulagače.

U Velikoj Cigleni pokraj Bjelovara počinje gradnja prve geotermalne elektrane u Hrvatskoj. Riječ je o najtoplijem geotermalnom izvoru u regiji koji nakon što je pronađen prije 25 godina, čeka ulagače. Sve se puši od vrele pare i vode temperature veće od 170 °C. Dokaz je to izdašnosti geotermalnog izvora u koji je odlučila investirati turska tvrtka s iskustvom u gradnji geotermalnih elektrana…

"Riječ je o ukupnom ulaganju od 35 do 40 milijuna eura. Prije šest mjeseci smo počeli radove i zadovoljni smo rezultatima, možemo graditi prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj", potvrdio je predsjednik Uprave MB holdinga Muharem Balat, prenosi HRT.

Grad Bjelovar prije osam godina pokušao je okupiti HEP, INU i Vladu kako bi pokrenuo projekt geotermalne elektrane, ali bez uspjeha. Ipak, osigurao je da se priča o toploj vodi ne ohladi.

"Od početnih istraživanja i planirane geotermalne elektrane od 4,7 megawata sad smo došli na 10 megawata proizvodnje električne enetrgije. Toplinska energija je još uvijek po strani, planira se za popratne aktivnosti", objašnjava bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec.

Riječ je o najvećoj geotermalnoj elektrani takve vrste u Europi. Iz tvrtke koja je dobila koncesiju za korištenje izvora ističu kako je iskustvo turskog ulagača za ovaj projekt bilo iznimno važno. On i njegov tim dali su velik doprinos ne samo kapitalom nego i svojim tehničkim znanjem. Trebalo je znati osposobiti ovaj geotermalni resurs jer tu su najviše zapinjali svi naši stručnjaci, ističe suvlasnik zagrebačkog “Geoena”, Dragan Jurilj.

Montaža elektrane počinje u ožujku, a prva struja iz nje bi trebala poteći za godinu dana. Topla voda mogla bi se koristiti za grijanje plastenika ili ribogojilišta ili za sušenje voća i povrća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije