Moguća obnova hotela Nacional u ovoj godini

23.01.2017. 11:49 / Izvor: Avaz.ba
Moguća obnova hotela Nacional u ovoj godini

Sve je veći interes za obnovu zgrade hotela "Nacional", koja više od 20 godina propada.

Sve je veći interes za obnovu zgrade hotela "Nacional", koja više od 20 godina propada. Trenutni izgled ne kadašnjeg eminentnog hotela ne daje baš lijepu sliku ovog dijela grada. Nerijetko je i mjesto okupljanja pasa lutalica i beskućnika. Ova zgrada nekada je bila dio Srednje ugostiteljsko-turističke škole, u kojem se odvijala praktična nastava.

IZRADA STUDIJE

Kako nam je rekao premijer Elmedin Konaković, projekt obnove hotela trebao bi se realizirati u toku ovegodine.

"Imamo dilemu. Riječ je o vrlo atraktivnoj lokaciji pa je veliki broj investitora zainteresiran. Neki nude novac da naprave novu i modernu školu, a da hotel ostave sebi. Druga je opcija da škola i dalje bude tu, da se obnovi hotel i da učenici imaju praksu", kaže Konaković.

Premijer je dao zadatak zavodima za izgradnju i planiranje da urade studiju iskoristivosti sadašnjeg objekta i koliko je novca potrebno za obnovu. Tako bi odlučili šta je bolje uraditi.

Prema njegovim riječima, nedavno je imao sastanak s direktoricom Ugostiteljske škole i njima odgovara da ostanu u sadašn jim prostorijama, da se hotel obnovi i da učenici imaju tu praksu kao nekada. Za sada su, kako kaže Konaković, interes za obnovu hotela pokazali i neki veliki hotelijeri, banke, ali i privatni investitori.

JEDINI INTERES

Ministar obrazovanja Elvir Kazazović rekao je za "Avaz" kako Vlada KS radi na tom pitanju i da je jedini interes da škola ima svoj prostor.

"Ja bih bio najsretniji kada bi to bio dom prosvjetnih radnika. Tako bi prosvjetni radnici iz cijele BiH mogli da dođu,borave i imaju jeftinije usluge. Kako bi učenici tu imali praksu, to bi bilo idealno. Neke zemlje imaju ovakve domove i vrlo su razvijeni", ističe Kazazović.

Konačan sud o sudbini hotela "Nacional" dat će studija, mišljenje Ministarstva obrazovanja i, naravno, interes škole.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije